Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

SPIE plaatst accuwisselstations voor elektrische auto’s NIO

In opdracht van de Chinese autofabrikant NIO heeft SPIE de twee eerste Power Swap Stations (PSS) in Nederland geplaatst: accuwisselstations, exclusief voor NIO-rijders.

De eerste PSS ging 1 december officieel in bedrijf bij het Van der Valk Exclusief Hotel aan de A58 tussen Tilburg en Breda. Precies twee weken later opende NIO het tweede station aan de snelweg A50 bij Apeldoorn.

Accu’s wisselen is ideaal voor rijders van een elektrische auto die niet urenlang aan een laadpaal willen staan om op te laden: het jonge Chinese automerk NIO levert auto’s waarvan je de lege accu kunt omwisselen voor een identieke, volle accu.

Dat wisselen kan bij een NIO ‘Power Swap Station’ en werkt zo: je zet je NIO voor het station en drukt op ‘start’. Vervolgens rijdt jouw auto het station in, waar de accu via de onderkant eruit wordt gehaald en wordt vervangen door een andere accu met minstens 90% lading. Binnen 5 minuten rijdt je auto vanzelf weer naar buiten en kun jij met een gevulde accu verder.

Lege accu eruit, volle accu erin: de wissel gaat volledig gerobotiseerd.

In China beschikt NIO inmiddels al over ruim 1.200 Power Swap Stations, waarmee al ruim 14 miljoen swaps zijn uitgevoerd. De PSS-en zijn ontwikkeld door NIO zelf. In Nederland verzorgt SPIE het plaatsen ervan, inclusief de civiele werkzaamheden en het aansluiten op het elektriciteitsnet. Dat vraagt om precisie: de totale installatie bestaat namelijk uit drie stalen elementen. Omdat het proces bovengronds volledig geautomatiseerd is, moeten die elementen precies goed in de fundatie worden geplaatst. In drie stappen wordt het station op zijn plek gehesen en door SPIE aangesloten aan het stroomnet. De interne bekabeling en de inbedrijfstelling neemt NIO zelf voor haar rekening.

En dat is 2: tweede NIO accuwisselstation, door SPIE geplaatst en aangesloten aan de A50 bij Apeldoorn.

Hoewel er in Nederland nog niet veel NIO’s rijden (de eerste exemplaren zijn in oktober afgeleverd), loopt NIO met het plaatsen van de eerste PSS-en alvast vooruit op de verkoop in Europa. Het merk wil eind 2023 circa 120 Power Swap Stations in Europa hebben, waarvan meerdere in Nederland. De Power Swap Stations geven NIO extra zichtbaarheid en bekendheid. Daarnaast komt er een NIO House (promo- en verkooppunt) in Rotterdam en Amsterdam.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!