Langs de randweg van Alkmaar verrijst een bijzondere geluidswal: dankzij 4.200 zonnepanelen dempt die geluid én levert die energie. Mart Hoogenboom en Hans Noels van Sunconnect uit Oudkarspel zijn trots op ‘hun’ project. “De voldoening is groot na drie jaar overleg, planvorming en het binnenhalen van subsidies”, zeggen ze. “Dit smaakt naar meer.”
Sunconnect is gespecialiseerd in duurzame energiesystemen. Met name pv-installaties, maar ook laadpalen, accu’s en warmtepompen. De ondernemers krijgen vooral energie van complexe opdrachten. Zoals deze in Alkmaar. Hans Noels: “Aan de noord- en zuidkant van de randweg komen
geluidsschermen te staan van in totaal bijna tweeënhalve kilometer lang en vijf meter hoog. Daar worden tweeënveertighonderd zonnepanelen op bevestigd, met een vermogen van 1,8 megawatt.”
Er ontstaat nu ook belangstelling vanuit andere gemeenten.
De toegekende subsidies vanuit de SDE en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), maar ook het vooruitzicht van de opbrengsten, haalden de gemeente Alkmaar over de streep. De verkoop van de groene stroom kan zo’n tachtigduizend euro per jaar opleveren, dat maakt dat de investering sneller is terugverdiend. Alkmaar onderzoekt nog of het interessant is om het systeem te koppelen aan een accusysteem of aan laadfaciliteiten voor de wijk erachter.
EFRO-subsidie
Het Noordscherm is zo goed als klaar, inclusief de trafo’s en opstelplaatsen voor de omvormers. Het
Zuidscherm volgt later dit jaar. Dit smaakt naar meer, zeggen de ondernemers. Mart Hoogenboom: “Het mooie van de EFRO-subsidie is dat gerechtigden verplicht zijn om hun projecten aantoonbaar te promoten bij andere overheden. Via informatiebijeenkomsten bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat er nu ook belangstelling vanuit andere gemeenten.”
Vraag genormaliseerd
De grote interesse vanuit de zakelijke en institutionele markt maken het tijdelijke marktverlies bij particulieren ruimschoots goed, merken ze. Noels: “We zijn eigenlijk wel blij dat de markt is genormaliseerd, want vorig jaar was niet goed voor de branche. Je had twee keer zo veel mensen nodig om aan de vraag te voldoen en die waren er gewoon niet. Klanten moesten lang wachten en je kon ze niet altijd goed bedienen. De particuliere vraag trekt nu toch weer aan. Omdat
er nu duidelijkheid is over de salderingsregeling, en de rekensommetjes helder zijn, gaan veel twijfelaars toch overstag. Alleen komt de markt voor accusystemen nu in de wacht te staan.”
Bijzondere gevel-installatie
Een ander bijzonder project dat Sunconnect onlangs opleverde is dat bij expertisecentrum Investa in Alkmaar. Hoogenboom: “We hebben daar meerdere pv-installaties gemaakt op een standaard dakopstelling, een wandinstallatie gerealiseerd op de zuidgevel en PVT-panelen geplaatst in combinatie met een warmtepomp en een buffervat. Een complete verduurzaming dus met voorbereidingen op verdere aanvullingen. Zoals een akoestische warmtepomp en een batterijpakket. De pv-installatie op de gevel is heel bijzonder. We hebben hier transparante panelen
voor gebruikt met reclamebedrukking op een laag tussen de glasplaten. Zo wekt de gevel energie op én is het een mooi visitekaartje geworden.”
Techniek Nederland denkt met je mee
Sunconnect heeft 22 vaste medewerkers. Allemaal hebben ze de juiste papieren op zak om veilig en vakkundig te werken. Het bedrijf maakt dankbaar gebruik van de opname- en opleveringsrapporten, trainingen en hulpmiddelen die de branchevereniging daarvoor in huis heeft. “We kunnen er ook altijd terecht met vragen en krijgen steeds snelle, bruikbare antwoorden. Je merkt echt dat ze met je meedenken. Alleen daarom is het al heel waardevol om lid te zijn. Hebben we een conflict met een klant, willen we een abonnementsservice opzetten maar weten we niet wat dat voor juridische haken en ogen heeft, dan kloppen we altijd eerst bij Techniek Nederland aan.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!