Maar liefst 83 procent van de mensen verwacht dat technologie de grote uitdagingen van deze tijd zal helpen oplossen. Dat blijkt uit de Bosch Tech Compass, die tijdens CES 2022 in Las Vegas wordt gepresenteerd.
De Bosch Tech Compass is een onderzoek onder zo’n achtduizend mensen in China, India, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten naar wat zij verwachten van technologie. Het onderzoek vond plaats in augustus 2021. Van alle respondenten gelooft 72 procent dat technologie een betere wereld creëert, maar dat tech-optimisme is niet overal even sterk. Zo hebben inwoners van China (87 procent) en India (83 procent) in de basis een positievere houding ten opzichte van technologische vooruitgang dan Duitsers (51 procent).
Gevraagd naar welke voordelen van technologische vooruitgang zij vooral verwachten, zegt de meerderheid in China (66 procent) een comfortabel leven, terwijl de meeste mensen in het VK (57 procent) hopen op een betere gezondheid, in de VS (55 procent) op meer veiligheid en in India (62 procent) en Duitsland (51 procent) op makkelijker werk.
Klimaatverandering
Los van deze individuele wensen zijn de meeste ondervraagden (83 procent) het erover eens dat technologie vooral de grote uitdagingen van onze tijd moet aangaan. Driekwart verwacht dat technologische vooruitgang een sleutelrol zal spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Het meeste wordt daarbij verwacht van klimaattechniek, gevolgd door biotechnologie en ontwikkelingen rondom waterstof en kunstmatige intelligentie. Daar staat tegenover dat een derde van alle respondenten in de VS en Europa zegt kunstmatige intelligentie als de grootste technologische bedreiging te zien.
De lijst van technologische trends die de meeste relevantie hebben voor de toekomst wordt aangevoerd door kunstmatige intelligentie (wordt door 43 procent van de ondervraagden als belangrijkste trend genoemd), gevolgd door 5G (42 procent). Autonoom rijden staat op een derde plaats (28 procent), maar wordt vooral in het westen als belangrijke trend gezien.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!