De tendens om volledig gasloos te bouwen wint steeds meer terrein. Afgelopen maart opende in Oegstgeest het volledig gasloze tuin- en distributiecentrum De Bosrand. Twee grote lucht-waterwarmtepompen leveren de benodigde warmte, een ondergrondse waterbuffer van 500 m3 plus hydrofoorpomp zijn er voor de beregening, en het tuincentrum krijgt 2.200 zonnepanelen. Daarnaast is alle techniek met een integraal gebouwbeheersysteem aan te sturen.
De Bosrand in Oegstgeest is het vijfde tuincentrum van de keten, maar het eerste met een distributiecentrum en ook hun eerste volledig gasloze locatie. Het gaat om 13.000 m2 winkelruimte, waarvan 11.000 m2 overdekt, en een distributiecentrum van 6.000 m2.
Stolze Installatietechniek zorgde voor alle water- en elektrotechnische installaties. De Bosrand benaderde hen om het tuin- en distributiecentrum totaal gasloos te maken. Dat betekende sowieso dat alles toekomstbestendig moest zijn. Samen met Schep Verwarming uit Pijnacker stelde Stolze een advies op en ze berekenden onder meer ook hoeveel vermogen het tuincentrum nodig zou hebben.
Ondergrondse waterbuffer
Een bijzonderheid bij De Bosrand in Oegstgeest is de waterbuffer onder het buitenterrein van het tuincentrum. In de tank is plek voor 500 m3 regenwater. ‘Daar had de hoofdaannemer, RvB Realisatie, wel even een uitdaging aan’, vertelt Robert van der Ende, projectleider van de afdeling utiliteit bij Stolze.
‘Vanwege de opwaartse druk van water was dat een redelijk ingewikkelde klus. Vaak ligt zo’n silo bovengronds, maar dit is natuurlijk veel mooier want je ziet er niets van.’ Hoewel een ondergrondse buffer niet heel vaak voorkomt, neemt Stolze in adviezen voor tuincentra wel altijd een regenwaterbuffer op. ‘Het is het beste water voor planten’, legt Van der Ende uit. ‘In slootwater zit bijvoorbeeld vaak veel algengroei, en in leidingwater te veel kalk.’
Kerstsfeer met Dali
Schep Verwarming installeerde 2 lucht-waterwarmtepompen van Carrier, 14 m hoog op het dak van het distributiecentrum, die Stolze vervolgens aansloot. ‘We hebben berekend of er een geluidswal omheen moest om het geluid te dempen, maar dat was niet nodig.’ Verder komen er 2.200 zonnepanelen, waarvoor Stolze alle bekabeling al heeft aangelegd maar die in een later stadium zullen verschijnen. Ook de verlichtingsinstallatie namen ze voor hun rekening.
‘De verlichting is met Dali-besturing geïnstalleerd’, zegt Van der Ende. ‘Met dit systeem is de installatie in groepen op te delen, zodat per groep een scène met een ander lichtniveau is te creëren.’ Zo is er een ‘kerstsfeer’, het inpandige restaurant De Plantage – 200 zitplaatsen – heeft een eigen scène, net als het distributiecentrum en de hoeken waar de tuinmeubelen staan. Alles is afzonderlijk af te stemmen, bepaalde producten kunnen ook met spots worden uitgelicht. In het distributiecentrum past de verlichting zich daarnaast aan beweging en daglicht aan.
Draaiende muziekdoos
Bijna alle techniek in het tuin- en distributiecentrum is met een integraal gebouwbeheersysteem aan te sturen. Stolze ontwikkelde dat systeem speciaal voor tuincentra. Van der Ende: ‘Ik zeg wel eens gekscherend: zodra de eerste werknemer ’s ochtends het alarm van het gebouw haalt, gaat de hele muziekdoos vanzelf draaien. De verlichting, de hekken, de buitenverlichting, de ramen, de klimaatinstallatie, de warmtepompen; alles wat moet draaien, springt op het juiste niveau aan.’
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!