‘Tuinman’ Dirk-Jan groeit en bloeit als chef-monteur

Vijftien jaar werkte Dirk-Jan Methorst (nu 35) met plezier als hovenier. Tot zijn rug het begaf. Op doktersadvies stapte hij over naar de techniek. Als zij-instromer heeft hij nu een bloeiende carrière: chef-monteur bij Leertouwer.

Fotografie: Stefan Segers.

Aj, hoe erg was het?

“Heel erg. Het werk heb ik altijd mooi gevonden, maar mijn rug wilde niet meer. Na een dag werken lag ik thuis soms letterlijk kreunend op de vloer – en ik was pas dertig. De boodschap van de huisarts was: Ander werk zoeken! Het was echt drama.”

Hoezo dan techniek?

“Een vriend, Niek-Jan van Egdom, werkte destijds bij Leertouwer. Hij tipte me: ze zochten versterking en waren bereid om out of the box te denken – dus ook mensen zonder technische achtergrond. Techniek had al wel mijn interesse. Bij hovenierswerk en tuinaanleg was ik altijd degene die de technische kant zoals watertechniek, metselen en houtwerk deed. Maar dit is een ander niveau hoor. Heel eerlijk? Ik wist voordat ik bij Leertouwer begon nauwelijks hoe een stopcontact in elkaar zat.”

Haha, en toch mocht je komen?

“Ja, ze hadden er vertrouwen in. Ik kreeg de kans om cursussen te volgen en avondstudie te doen en haalde binnen vier jaar de benodigde papieren. Eerst de Basiscursus Elektrotechniek bij Installatie Techniek Midden in Amersfoort, daarna Monteur Elektrotechnische Installaties Niveau 2. Met die achtergrond ben ik aan het werk gegaan. Niveau 3, Eerste Monteur Woning & Utiliteit, is afgerond en ook Technicus Elektrotechnische installaties Woning & Utiliteit, niveau 4 zit er bijna op. In vier jaar ben ik van nul naar elektrotechnicus gegaan. Van hulp-monteur naar chef-monteur.” Lachend: “Ik ben dus al verder in mijn functie dan in mijn opleiding.”

Wat doe je nu, met al die diploma’s?

“Ik werk op de bouwafdeling – Utiliteit noemen we dat. Wij doen heel veel distributiecentra. We zijn een elektrotechnisch bedrijf in de breedste zin van het woord. We hebben vier pijlers: wonen, werk, zorg en industrie. Daarbinnen zitten verschillende afdelingen met eigen expertise zoals beveiliging, gebouwautomatisering en energiemanagement. Ik doe nieuwbouw of uitbreidingen van bedrijfsgebouwen. Dat zijn soms klussen van een half jaar tot twee jaar op de bouwplaats. Dan heb je het over bedrijfspanden van 30.000 vierkante meter.”

Wat doe je als chef-monteur?

“Ik bereid de technische installatie voor. Momenteel werken we bijvoorbeeld aan een interne verbouwing van een betonfabriek in Ede. In een bestaand gebouw komt een laboratorium, en daarvoor maken wij de technische installatie: alle verdelers, verlichting, leidingen, stopcontacten, zowel boven als onder de vloer. Inclusief armaturen, sensoren, schakelaars en extra voedingen. Zodat straks alle nieuwe machines en de mensen die ze gebruiken optimaal kunnen werken.”

Klinkt complex!

“Zeker. En in de bouw is het nooit een gelopen race. Je werkt weliswaar conform een tekening, maar ter plaatse zijn er altijd onverwachte bouwkundige uitdagingen. Dat heeft mij vanaf het begin verbaasd. De tekening is nooit zwart-wit; in de praktijk moet je vaak andere oplossingen verzinnen. Hoe? Dat is aan het team en aan de chef-monteur. Als je ‘t uiteindelijk maar goed oplevert.”

Je geeft als oud-hovenier nu soms al leiding aan twintig man. Waar eindigt dit?!

“Ik ben al verbaasd over de plek waar ik zit. Mijn leidinggevenden zien dat ik het kan en geven me vertrouwen. Ik zie mezelf nog steeds als leerling die het minste weet van allemaal. Zij zien mij echter als leidinggevende die misschien nog niet alles weet, maar die wel de juiste kennis en personen kan inschakelen om de klus te klaren. Tot dusver gaat dat uitstekend!”

En je rug?

“In principe geen last meer, maar bij werkzaamheden als kabels trekken en montagewerkzaamheden kan het nog wel is opspelen. Het verschil met hovenier zit ‘m vooral in het continu zware werk ten op zichte van af en toe zwaar werk. Bovendien is het nu zo dat naar mate de bouw vordert, het werk steeds lichter wordt omdat je dan naar afmonteren en in bedrijf stellen gaat.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!