Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Unieke luchtbehandeling in schoolgebouw Winkler Prins Veendam

Een regulier balansventilatiesysteem was vanwege de betonconstructie niet mogelijk. Homij bedacht een oplossing waarbij het hele schoolgebouw werkt als luchtbehandelingskast – een primeur!

In een jaar tijd is het gebouw van de middelbare school Winkler Prins aan de Raadsgildelaan in Veendam volledig gestript en prachtig gerenoveerd. Veel van de materialen zijn hergebruikt voor optimale duurzaamheid. Ook gaf Homij plafondplaten en wandgoten een tweede leven in het nieuwe schoolgebouw.

De klimatisering en ventilatie in het pand bleken een lastiger puzzel. Het casco van het gebouw bestaat namelijk uit dikke betonbalken. Hierdoor was het constructief niet haalbaar om genoeg sparingen voor de luchtkanalen van een standaard balansventilatiesysteem te maken. Onderlangs was ook geen optie, omdat dan te weinig plafondhoogte overbleef. Maar wat dan?

Nooit eerder

“In samenwerking met Nijeboer-Hage Technisch adviseurs uit Assen hebben we een oplossing bedacht die we bij Homij nooit eerder hebben toegepast”, zegt projectleider Mark-Jan Gorter. “Het begint met gevelconvectoren in alle klaslokalen. Via een rooster in de buitenmuur zuigt elke convector verse lucht aan op basis van het CO2-gehalte – dus de bezetting – in de ruimte. De lucht wordt afgezogen door twee afzuigkasten op het dak. Dit verloopt via overstroomvoorzieningen vanuit de klaslokalen naar twee centrale trappenhuizen. Het gebouw is hiermee luchttechnisch perfect in balans. De convectoren klimatiseren de klaslokalen door zowel verwarming als koeling. Warmte halen ze uit buffervaten in de techniekruimte die worden gevoed door een warmtepomp, met twee bestaande cv-ketels als backup. De warmtepomp op zijn beurt maakt gebruik van de retourlucht die door de twee afzuigkasten op het dak wordt afgevangen. Deze retourlucht wordt als bron voor de warmtepomp gebruikt en teruggevoerd naar de convectoren in de lokalen.”

Alles in balans

“Met dit systeem gaat bijna geen warmte meer verloren”, aldus Mark- Jan. “De warmte in de retourlucht gaat niet verloren maar wordt hergebruikt via de warmtepomp. Het hele gebouw functioneert op deze manier als één grote luchtbehandelingskast. Het is dus ontzettend duurzaam. Omdat het door de gevelconvectoren een deels decentraal systeem is, hebben we wel veel tijd besteed om alles goed te programmeren om de losse componenten met elkaar in balans te brengen. Maar dat is prima gelukt. Dit systeem is een onconventionele oplossing, maar blijkt uitstekend geschikt voor dit soort betonnen gebouwen.”

Betrokken partijen: Gemeente Veendam, Bouwgroep Dijkstra Draisma en 19 Het Atelier Architecten. 

Bron: HOMIJ.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!