“Van BIM tot notulen en actielijsten: met AI winnen wij véél tijd”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Van BIM tot notulen en actielijsten: met AI winnen wij véél tijd”

Installatiewerk is mensenwerk. Want hoe kan de computer ooit leidingen trekken, warmtepompen plaatsen of klimaatsystemen reviseren? Toch gaat AI de sector de komende jaren flink helpen, voorspelt Richard Spindler van het gelijknamige familiebedrijf. Hij bespaart er al véél tijd mee. Hoe dan?

Eerst even kort kennismaken: Spindler Installatietechniek uit Rotterdam is al 103 jaar totaalinstallateur. Onder leiding van Richard Spindler, de vierde generatie, is de onderneming uitgegroeid tot 250 medewerkers. Spindler bedient vooral ontwikkelende aannemers, bij voorkeur eveneens familiebedrijven. Het deed onder meer prestigieuze installatieklussen voor landmark-buildings zoals De Rotterdam, New Orleans, Calypso en de Cooltoren, maar ook grote woningbouwprojecten als heel Ypenburg in Wateringen en POST op de Coolsingel, het voormalig postkantoor waar nu 305 luxe huur- en koopappartementen zijn gerealiseerd.

Hoogbouw vierde ook bij Spindler de afgelopen jaren hoogtijdagen; grondgebonden woningbouw staat even op een lager pitje. Dat geeft Richard Spindler nét de lucht die nodig is om aan zijn bedrijf te werken. Doelgericht: hij wil AI en circulariteit vast embedden in zijn bedrijfvoering.

Jan Rotmans en Yuri van Geest

Om met die laatste te beginnen: Spindler wil circulariteit structureel onderdeel maken van de bedrijfsvoering. Daarom heeft hij de handschoen opgepakt en zich aangesloten bij de circulaire campus van de Hogeschool Rotterdam. Daarin werkt hij nauw samen met Team Next, transitie-professor Jan Rotmans en innovatie- en toekomstspecialist Yuri van Geest. Samen verkennen zij uit hoe circulair denken en werken ook de installatiesector gaat veranderen, en waar dat nieuwe kansen brengt.

“Ik stel me daarbij steeds de vraag: Wat kan ik morgen anders, beter doen?”, vertelt Richard. Vanuit de nieuwsgierigheid en overtuiging dat pionieren werkt, verdiept hij zich er in de avonduren verder in én stuurde hij inmiddels acht van zijn medewerkers op een masterclass Circulaire Economie. “Daar kunnen ze samen met studenten concrete opdrachten uitvoeren, direct gelieerd aan onze dagelijkse praktijk. En zo de mogelijke verbeterstappen in kaart brengen.”

Circulariteit in de keuzematrix

Spindler’s doel is helder: hij wil circulariteit structureel onderdeel maken van zijn keuzematrix, en waar het kan kiezen voor hergebruik van componenten en materialen. “Het is soms economisch nog goedkoper om iets weg te gooien. Maar alles in me zegt: Dát gaan we niet doen!”, verklaart hij vastbesloten. “Daarom starten we in september met een jaaropleiding om circulair werken te integreren in onze hele bedrijfsvoering.”

AI maakt bij ons al installatietekeningen en vergaderverslagen en verstuurt zelf de actiepunten

Innovatie door AI

Ook kunstmatige intelligentie speelt inmiddels een grote rol bij Spindler Installatietechniek. “Ik ben echt geschrokken van wat AI allemaal al kan”, vertelt Richard enthousiast. Het bedrijf heeft abonnementen genomen op ChatGPT, CoPilot en CloudAI en zet het in voor allerlei taken: van het maken van installatietekeningen en -berekeningen van klimaatinstallaties tot het schrijven van marketingteksten en het opstellen van rapporten.

Pilot met Copilot

“Bij wijze van pilot hebben we alle installatiedata en bestanden van project Cooltoren in één grote beveiligde archiefbak gegooid, waar monteurs met de juiste toegang via AI alles snel in kunnen terugvinden. Bij wijze van pilot nemen we met Copilot sinds kort onze vergaderingen op, waarbij AI de notulen maakt én direct de actiepunten verdeelt onder alle deelnemers. Met AI kan ik zelfs in twee minuten een chatbot maken die vragen van huurders over lekkages afvangt, weegt en doorverwijst. Daar hoeft dan in veel gevallen bij ons geen mens meer aan te pas te komen.” En ja, zelfs als hij een bedrijfsovername overweegt, stopt hij alle kerncijfers die hij over het bedrijf kan vinden toch ook even in AI, voor een second opinion.

Zorg dat je blijft aangehaakt en nieuwsgierig blijft. De ontwikkelingen gaan snel!

Praktische toepassingen

De praktische toepassingen van AI zijn legio, ziet Richard. “Het helpt ons bijvoorbeeld bij het archiveren en zoeken van projectdata, iets wat voorheen veel tijd kostte. Nu kan ik het bij mijn klant neerleggen, die krijgt een QR-code met alle nodige informatie”, legt Richard uit.  Ook in de marketing helpt AI: het bespaart veel tijd én helpt om de marketing meer tailor-made te maken. “Ik zet er bijvoorbeeld een tekst in en pas ‘m met één klik aan voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld voor mensen tussen 18-30 jaar in Rotterdam. Zo’n tekstje is voor Rotterdammers toch heel anders dan voor 40-plussers in Amsterdam! Vroeger moest je dat met de hand doen, nu doet AI het meeste werk. De eerste 80 procent  heb je dan al staan. Daarna is het een kwestie van controleren, bijpunten en afronden”, lacht hij.

Spindler’s favoriete AI-apps

  1. ChatGPT
  2. Copilot
  3. CloudAI
  4. Midjourney
  5. Perplexity

Toekomstvisie en uitdagingen

En het aantal toepassingen blijft maar groeien. “Het gaat zo snel dat ik het soms niet meer kan volgen”, erkent Richard. Hij ziet grote sprongen in de toepassing van AI. Allereerst in marketing en reclame, maar zeker ook in feitelijk tekenwerk en engineering, straks gekoppeld aan robotisering. “Het zou mooi zijn als je een woning of gebouw erin zet en AI ontwerpt het conform de eisen”, droomt hij.

Uitdagingen zijn er ook, erkent hij. “Natuurlijk, soms krijg je nog onzin op je af. Dus je moet écht nog controleren wat je eruit krijgt. En het is me nog niet gelukt om AI een tekst of een brief uit het hart te laten schrijven. Emotie in tekst is nog lastig. Maar ook dat ontwikkelt razendsnel, dat kan ik zelf niet bijbenen. Daarom wil ik eerst iemand die me bij de hand neemt. Ik zou alles willen, maar kan niet alles, dus moet stap voor stap doen.”

‘AI-evangelist’?

Vindt Richard zichzelf een ‘AI-evangelist’? “Nee, dat niet. Maar ik ben wel gewoon nieuwsgierig.” Een tip voor collega-ondernemers heeft hij ook: “Verdiep je vandaag nog in hoe het werkt en wat je ermee kunt. Begin gewoon, neem een gratis abonnement, ga ermee spelen en ontdek wat er allemaal mogelijk is. De winst? Tijd! We hebben toch allemaal te kampen met schaarste in arbeid en technische mensen? Met AI gaan we véél tijd winnen.”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!