Van ministerie naar meterkast: interesse mbo groeit

Een stressvrijer leven, vrijheid, doorgroeimogelijkheden én voldoening: de belangstelling voor werken op mbo-niveau groeit.

Van beleidsmedewerker tot installateur: Niels van Wageningen (38) maakte een opmerkelijke stap, meldde De Telegraaf onlangs. Hij verruilde zijn kantoorbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een toekomst in de installatietechniek. En hij is niet de enige. Steeds meer Nederlanders kiezen bewust voor een praktisch beroep op mbo-niveau. “Ik wilde iets maken dat werkt – iets dat ik met eigen handen heb gedaan.”

Van Wageningen uit Bunnik straalt als hij vertelt over zijn nieuwe werk. “Ik vind het heerlijk om iets met mijn handen te maken.” Sinds zijn overstap werkt hij als installateur, met name aan cv-ketels. “Aan het einde van de dag heb ik echt iets gemaakt dat werkt, dat is fantastisch. Op het ministerie hield ik me vooral bezig met langdurige processen. Nu zie ik direct resultaat.”

Zin in iets anders

Zijn vorige werk bij Buitenlandse Zaken was inhoudelijk interessant. Hij onderhield contacten met diplomaten uit Zuid-Amerika, werkte samen met ambassades en bereidde ministeriële werkbezoeken voor. Maar na verloop van tijd voelde hij minder bezieling. “Ik had even geen zin meer in de kantoortuin. Ik wilde iets anders doen, iets tastbaars.”

De overstap naar techniek kwam als een logische keuze. “Ik dacht: daar zoeken ze altijd mensen. En dat klopte. Ik kon meteen aan de slag bij een installatiebedrijf.”

In het begin moest hij letterlijk alles leren. Lachend: “Ik wist niet eens hoe je een waterpomptang vasthoudt. Sommige collega’s zijn ermee in hun hand geboren, ik niet! Maar inmiddels gaat het prima.” Hij volgt nu een mbo-opleiding bij ROC Midden Nederland, die hij komende zomer wil afronden.

Hoogopgeleiden kiezen techniek

Van Wageningen is geen uitzondering. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat het aantal mensen met een hbo- of wo-diploma dat alsnog een mbo-opleiding start, gestaag toeneemt: van 610 in 2022 naar 673 in 2023 en 719 in 2024. Ook blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de MBO Raad dat 29 procent van de Nederlanders die nu geen mbo-opleiding volgen of vakman/-vrouw zijn, (misschien) bereid is een vakopleiding te volgen of zich om te scholen. Baangaranties en goede arbeidsvoorwaarden spelen daarbij een grote rol.

Waardering en werkplezier

Van Wageningen verdiende bij Buitenlandse Zaken bruto zo’n 4300 euro per maand. Als leerling-installateur begon hij rond de 2200-2300 euro en zit hij nu op ongeveer 2500 euro, bij een vierdaagse werkweek. “Tegenwoordig verdienen leerling-installateurs trouwens al 2600 euro. Ik zie het als investering: ik lever in, maar krijg er een stressvrijer, leuker leven voor terug.”

De maatschappelijke relevantie van het werk speelt ook mee. Installateurs zijn onmisbaar voor de verduurzaming van woningen, de energietransitie en het veilig functioneren van gebouwen. “Ik heb het gevoel dat ik met iets belangrijks bezig ben. En ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die deze stap zouden kunnen en willen maken.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!