Vier op de tien Nederlanders verwacht binnen tien jaar energieneutraal te wonen, meldt duurzaamheidsplatform Slimster.nl op basis van onderzoek. Dat betekent volop werk én baanzekerheid voor iedereen die kiest voor een carrière in de installatietechniek.
Het jaar 2030, waarin 1,5 miljoen Nederlandse woningen volgens het Klimaatakkoord aardgasvrij moeten zijn, komt steeds dichterbij. Het behalen van deze ambitieuze doelstelling vraagt om grootschalige inspanningen en biedt tegelijkertijd volop kansen voor wie werkt in de techniek. Maar ook in de jaren daarna zet de verduurzaming voort, verwachten de respondenten. Uit de peiling onder duizend Nederlanders blijkt dat bijna 4 op de 10 verwachten binnen tien jaar volledig energieneutraal te wonen.
Jongeren optimistischer over de toekomst
Twintigers zijn het meest positief over de haalbaarheid van energieneutraal wonen. Maar liefst 60% verwacht in de komende tien jaar hun huis volledig duurzaam te maken. Daartegenover staat dat slechts 25% van de vijftigers denkt dat dit binnen hun bereik ligt. Vooral deze oudere groep lijkt minder betrokken: velen geven aan weinig of geen belang te hechten aan energieneutraal wonen. De uitdaging ligt in het motiveren van deze minder betrokken groepen door voordelen als wooncomfort en kostenbesparingen te benadrukken. Juist deze argumenten kunnen een belangrijke rol spelen om de bredere acceptatie van duurzame maatregelen te versnellen.
Huurders zien meer kansen dan woningeigenaren
Huurders blijken iets optimistischer dan huiseigenaren. Van de ondervraagde huurders denkt 40,6% dat hun woning binnen tien jaar energieneutraal zal zijn, vergeleken met 37,5% van de eigenaren. Dit verschil is opvallend, omdat huurwoningen vaak als het ‘ondergeschoven kindje’ van de energietransitie worden gezien. Marco Schuurman van Slimster wijst op de toenemende druk op verhuurders om te verduurzamen. Hoewel dit vaak leidt tot iets hogere huurprijzen, worden de meerkosten doorgaans gecompenseerd door lagere energierekeningen.
Technische oplossingen in trek
Uit het onderzoek blijkt verder dat technische oplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen onmisbaar blijven in de energietransitie. Bijna de helft van de huiseigenaren geeft aan interesse te hebben in de aanschaf van een warmtepomp. Tegelijkertijd blijft de populariteit van zonnepanelen onverminderd groot, ondanks het aanstaande einde van de salderingsregeling in 2027. Dit laatste heeft bovendien de interesse in thuisbatterijen vergroot: tweederde van de eigenaren van zonnepanelen overweegt tevens een thuisbatterij aan te schaffen.
Werk aan de winkel
Voor de technieksector bevestigen de uitkomsten het enorme belang van vakkundige technici: de hulp van technische vakmensen is onmisbaar om de gevraagde verduurzaming concreet uit te voeren. Voor iedereen die kiest voor een baan in de techniek is dat goed nieuws: er is ook de komende jaren volop werk in een breed scala aan functies. Of het nu gaat om het installeren van warmtepompen, het aanleggen van zonnepaneelsystemen of het ontwikkelen van nieuwe opslagmethoden: de vraag naar goed opgeleide technici is al groot en blijft verder groeien.
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!