Voetbaltech: de ingenieuze inklapbare grasmat van Real Madrid

De Makers van Morgen/Voetbaltech: de ingenieuze inklapbare grasmat van Real Madrid

Het EK voetbal is een mooi moment om eens stil te staan bij imposante techniek in de voetbalwereld. Zoals de unieke inklapbare grasmat van Real Madrid: die zakt in een 25 meter diepe kelder met 750.000 led-groeilampen!

Wellicht had je ‘m al gezien, het vernieuwde Estadio Santiago Bernabéu van ‘De Koninklijke’ in Spanje. Na een flinke upgrade die startte in 2019 (budget meer dan een half miljard euro) heeft de Spaanse voetbaltempel sinds afgelopen seizoen een uitschuifbaar dak, gevels met een 360° beeldscherm rondom (zoals onze ‘Ziggo Dome’, maar dan groter en moderner) en een state-of-the-art pitch removal system om de grasmat veilig te kunnen opbergen als er andere evenementen plaatsvinden. Daarmee is het stadion geschikt als voetbalstadion met plaats voor 85.000 knotsgekke fans, maar ook bruikbaar voor congressen en popconcerten, tennistoernooien en zelfs ijshockey- en NFL-wedstrijden.

Pitch removal system

Het idee van een verplaatsbare grasmat kennen we al langer. Dat hebben de Spanjaarden afgekeken van ‘ons’ multifunctionele Gelredome in Arnhem en van het stadion van Tottenham Hotspur in Londen. In Arnhem rolt de grasmat in 7 uur het stadion uit om plaats te maken voor andersoortige evenementen. Bij Tottenham Hotspur verdwijnt de 10.000 ton wegende natuurgrasmat-constructie in 25 minuten (video) in drie stroken onder de zuidtribune en komt er een NFL-(kunst)grasmat tevoorschijn.

Zin in een virtuele tour van dit systeem? Check onderstaande video.

De kelder in!

Voor Estadio Santiago Bernabéu schakelde de opdrachtgever de engineers van SENER in. Die ontwikkelden een wel heel ingenieuze oplossing: ze schuiven de natuurgrasmat een diepe kelder in! In zes stroken verdwijnt het ‘heilige gras’ van de Madrilenen via een ingenieus proces met elektrische rollers en hydraulische liften onder de grond. Van onder de groene grasmat komt dan een voor NFL-wedstrijden geschikt kunstgrasveld tevoorschijn, dat voor andersoortige sporten en evenementen kan worden afgedekt met vaste vloerplaten.

Het ‘heilige gras’ van Estadio Santiago Bernabéu verdwijnt in zes stroken in een 25 meter diepe kelder. Daar houden ingenieuze klimaatinstallaties en 750.000 led-lampjes het in topconditie.

Ruim 750.000 led-groeilampen

Zo mogelijk nog indrukwekkender dan het complexe ‘opbergsysteem’ is het klimaatsysteem dat het gras onder de grond in topconditie houdt. In de 25 meter diepe opslagkelder liggen de velddelen met elk zo’n twee meter tussenruimte boven elkaar opgestapeld. Maairobots houden elk sprietje op exact de juiste lengte. Intussen zorgt het klimaatsysteem voor exact de juiste temperatuur en geeft een intelligente lichtinstallatie met maar liefst 6.300 armaturen en 750.000 leds met licht van exact de juiste golflengtes de grasmat genoeg groeikracht. Verrijdbare sproei-installaties zorgen dat elke vierkante centimeter tijdig de juiste hoeveelheid (regen)water krijgt.

Strak biljartlaken

Deze hyperintelligente ondergrondse ‘kweekkas’ moet garanderen dat de goudhaantjes van Real Madrid altijd de perfecte ondergrond hebben om hun voetbaltechnische mirakels op te verrichten. Zoals was te verwachten, ging dat nog niet meteen 100% goed. Zo constateerde de bezoekend coach Guardiola van Manchester City eerder dit voorjaar dat het nieuwe gras in Bernabéu “nog niet zo’n strak biljartlaken was als voorheen”. Maar daar wordt hard aan gewerkt, met een bult slimme techniek, op 25 meter onder de grond. Indrukwekkend!

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!