Rioolwaterzuivering is van levensbelang: 315 installaties in Nederland reinigen dagelijks bijna 2 miljard liter. Zelfs de kleinste restjes vuil, afval en chemicaliën moeten eruit. Pas dan kan het veilig terug de natuur in. Zo’n installatie is super-complex en moet perfect werken. Een van de helden die daarvoor zorgt is de 25-jarige Sebastiaan Sluijter.
Sebastiaan is werkvoorbereider bij Batenburg Digit. Hij werkt onder meer voor het hoogheemraadschap aan de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Beemster. Hier, op een enorm terrein ten westen van Purmerend, zuivert een complexe installatie elke dag 24 miljoen liter afvalwater van 120.000 inwoners en bedrijven in de regio. Zó schoon dat het direct terug de natuur in kan.
Zo’n belangrijke installatie moet gegarandeerd betrouwbaar werken met genoeg capaciteit. Daarom geven Sebastiaan en zijn collega’s RWZI Beemster een flinke onderhoudsbeurt én een compleet nieuwe elektrische installatie. Een belangrijke en verantwoordelijke klus!
Sebastiaan, ben jij een echte rioolwaterzuiverings-expert?
“Haha, dat niet, maar ik weet wel veel van de installatie. Die scheidt water van slib en behandelt het afvalwater zodat het weer schoon genoeg is om terug te kunnen in het oppervlaktewater. Alle viezigheid moet eruit: van sop en zeep uit jouw doucheputje en tandpasta uit je wastafel tot de wasverzachter uit je wasmachine en de etensresten uit je vaatwasser. Ja, ook spoelwater uit het toilet en geloosd industrieel afval. En – zoals je in het nieuws wel eens hoort – resten van drugs en andere chemicaliën.”
Over de techniek: wat voor installaties gaat het hier om?
“Het binnenkomende water gaat als eerst door een filter, hier wordt het grofvuil, zoals plastic en wc-papier, uit het water gehaald. Vervolgens gaat het door een beluchtingstank, waar bacteriën helpen om het water schoon te maken. In de nabezinktank zakt het slib naar beneden en stroomt het water over de tank. Zo scheiden we slib en water. Deze installatie stamt alweer uit 1972. Hij is in 1992 wel weer een keer opgeknapt, maar inmiddels wonen er flink wat meer mensen in deze regio en zijn er veel bedrijven bijgekomen, die steeds meer rioolwater veroorzaken. Dan kun je op je vingers uittellen dat het na 30 jaar tijd is voor wat nieuws.”
De nieuwe installatie werkt veel sneller, efficiënter én energiezuiniger.
Dus wat doen jullie nu?
“Simpel gezegd komt het erop neer dat we de complete elektrische installatie vervangen. We gaan de verouderde machines, vijf schakelkasten en circa 40.000 m bekabeling verwijderen en daarna vervangen door compleet nieuw materiaal. Dan kun je denken aan het ontwerpen en inrichten van nieuwe schakelkasten, alle bekabeling opnieuw leggen en nieuwe pompen aansluiten.”
Wat kan de nieuwe installatie straks wat de oude niet kon?
“In de basis hetzelfde, maar hij zuivert veel sneller en efficiënter. Het laatste water uit het slib werd bijvoorbeeld voorheen verwijderd door een grote centrifuge, in de nieuwe situatie wordt er twee zogenaamde bandindikkers gebruikt. Daardoor loopt het water vanzelf langzaam uit de slib, je kunt je wel voorstellen dat dit een stuk energiezuiniger is.”
Wat doe jij als werkvoorbereider?
“Ik regel al het voorbereidende werk én begeleid samen met de uitvoerder, de uitvoering. Ik zorg bijvoorbeeld dat onze monteurs de juiste materialen paraat hebben en bewaak de planning. Je moet nogal wat puzzelstukjes op de juiste manier leggen als je zo’n project soepel wilt laten verlopen.”
Doe je dit al lang?
“Nee, pas sinds een jaar, dus ik viel precies met mijn neus in de boter! Grote projecten, dat leek mij altijd al prachtig om te doen. Ik ben jarenlang werkzaam geweest als installateur, veelal voor particulieren. Dan ben je toch vaak binnen een uur wel klaar. In dit project is dat wel anders, dat is zeker een jaar werk. Ik ben dan ook supertrots als daar straks weer een compleet werkende installatie staat!”
Wat voor opleiding(en) heb je hiervoor gevolgd?
“Ik ben op het VMBO begonnen en heb daarna vier jaar Middenkader Engineering Technicus gedaan. Daarna heb ik eerst vijf jaar ervaring opgedaan als monteur en installateur. Sinds 2021 ben ik werkvoorbereider.”
Met hoeveel mensen werken jullie hieraan?
“Dat hangt een beetje af van de fase waarin we zitten met het project, maar er gaan flink wat manuren in zitten. We zijn nu een half jaar bezig op locatie, maar de projectleider is bijvoorbeeld al een jaar bezig geweest met voorbereiden. Wij werken met twee engineers, een werkvoorbereider, een uitvoerder en – afhankelijk van het werk – tussen de vijf en tien buitendienst-monteurs. En we zijn natuurlijk niet het enige bedrijf op de bouwplaats. Dus het is er soms best hectisch.”
Woon je in deze buurt; komt jouw rioolwater hier ook langs?
“Ikzelf woon in Enkhuizen, het rioolwater hiervan gaat naar de rioolzuivering in Wervershoof. Maar ook daar hebben wij een project lopen. Dus ja, ik ben letterlijk verbonden met deze projecten.”
Dan doe je wel extra je best, ook voor schoon slootwater enzo?
“Zeker. En het slib dat overblijft, is bruikbaar als grondstof voor allerlei dingen, bijvoorbeeld als mest- of bouwstof. Toch mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”
Jij bent van de planning: wanneer is het klaar?
“Wij zijn nu een half jaar fysiek op de bouwplaats bezig en ik verwacht dat we nog zeker een half jaar nodig hebben. Dat lijkt lang. Maar als je ziet hoe enorm complex zo’n rioolwaterzuivering is, verbaast het me nog weleens dat het zo snel gaat.”
Wat vind jij het mooiste aan dit project?
“Ik heb het eigenlijk elke dag wel naar mijn zin! Maar het mooiste moment vond ik toen onze besturingspanelen hier naar de installatie kwamen. Die zijn op kantoor ontworpen, in de werkplaats gebouwd en dan is het toch even spannend of alles op locatie precies past en werkt. Dat is gelukkig het geval!”
Gefeliciteerd. En wat wordt je volgende klus?
“Die komt alweer dichtbij, opnieuw een rioolwaterzuivering. Geen renovatie maar een compleet nieuwe opbouw met een complete nieuwe installatie. De ervaringen met dit project kunnen we daarvoor goed gebruiken!”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!