Covidbuster openingsfoto

“Met ‘Covibuster’ geven we coronacrisis positieve draai”

De Makers van Morgen/“Met ‘Covibuster’ geven we coronacrisis positieve draai”

Toen Michael Pieneman, directeur van Dolphin Marine, Offshore & Industrie, door corona zijn servicemonteurs thuis had zitten en de omzet zag kelderen, verzon hij met spoed iets compleet nieuws: de ‘Covibuster’!

Michael Pieneman, directeur van Dolphin Marine, Offshore & Industrie, is gelukkig weer een drukbezet man. Een paar maanden geleden was dat wel anders. “Toen de coronacrisis uitbrak, viel de omzet van ons dienstverlenende bedrijf met 80% terug. Bovendien kwamen de monteurs die we hadden uitgeleend allemaal terug naar het bedrijf, en alle klussen in het buitenland werden afgeblazen. Want ook hún werk viel stil.”

Bij elkaar blijven

Om bij elkaar te blijven en het hoofd boven water te houden, ging Michael met 5 medewerkers om de tafel zitten om nieuwe concepten te verzinnen. “We vroegen ons af: ‘Kunnen we een bijdrage leveren aan de bestrijding van corona? Hebben wij iets in huis om mensen een veilige werkomgeving te bieden?’ Bij het beantwoorden van deze vragen kwamen we al snel tot de conclusie dat we via ons netwerk kunnen beschikken over hoogwaardige UV-C lampen. En UV-C-licht doodt virussen.”

Covibuster

Een nieuw concept was geboren en Dolphin ging ermee aan de slag. “In contact staand met onder meer het RIVM, ZonMw, TNO en de technische universiteiten hebben we veel testen gedaan om te kijken of en hoe UV-C licht tegen het coronavirus kan worden ingezet.”

“Nu het erop lijkt dat UV-C licht zeer effectief is in de bestrijding van virussen, bacteriën en schimmels maar ook voor corona, werken we op dit moment hard aan een officiële keuring van ons product, dat we de naam ‘Covibuster’ hebben gegeven.”

Robot

Het bleef echter niet bij een desinfecterende lamp alleen. “Met een 3D-printer hadden we binnen enkele weken ons eerste rijdbare prototype klaar. Daarna zijn we gaan samenwerken met een bedrijf dat robots maakt. Hierdoor hebben we de UV-C-lamp kunnen inbouwen in een rijdende surveillancerobot. Wij leveren de desinfectietechniek, zij de robot. Crisissituaties maken de mens heel creatief!”

coronacrisis opstelling lamp

Positieve draai coronacrisis

De Covibuster loopt inmiddels goed. Dolphin heeft inmiddels in 14 landen afzet voor haar product. Maar de ontwikkeling van het nieuwe product brengt vooral iets anders. “De sfeer in ons team is geweldig. Iedereen vindt het gaaf om hieraan mee te werken.”

Pienemans advies aan andere (technische) bedrijven is dan ook positief: “Mensen kunnen veel meer dan zij zelf denken. En samenwerken leidt tot creatieve producten en innovatie. Door samen te werken met een schoonmaakbedrijf en een roboticabedrijf geven wij aan deze vervelende tijd een positieve draai. Dit moet voor andere technische bedrijven ook mogelijk zijn.”

lamp in het donker

Dit artikel verscheen eerder op de website van WIJ Techniek.

Fotografie: Richard Rood.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!