“We weten nu hoe we personeel kunnen vasthouden”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“We weten nu hoe we personeel kunnen vasthouden”

Hoe voer je goed personeelsbeleid, als je vooral handig bent in techniek? Hoe houd je de juiste mensen vast? En waar vind je handige contracten en andere documenten? De broers Rick en Bart Settels van Settels Installatietechniek ontdekten het gratis adviestraject ‘Bouw aan de Toekomst…’ van Wij Techniek en Techniek Nederland. Dat helpt: “Vooral als het gaat om personeelsbeleid.”

Sinds 2019 zijn de broers Rick en Bart Settels eigenaar van het bedrijf waar ze voorheen in loondienst waren. Ze gaven de familienaam weer terug aan het bedrijf dat hun opa in 1968 oprichtte, maar dat later door een werknemer was overgenomen.

Het was even wennen, om van de ene op de andere dag aan het hoofd te staan van het team waar hij tot voor kort nog deel van uitmaakte, aldus Rick. “Ik heb altijd een ondernemersinstelling gehad. Ik wist heel goed hoe ik het bedrijf wilde inrichten en waar ik een specialisatie in wilde opbouwen, maar toch liep ik tegen dingen aan waar ik moeite mee had. Zoals het creëren van een omgeving waar mensen graag willen werken, het werven van nieuw personeel en ook de rolverdeling tussen mijn broer en mij. Er komt zoveel op je af als ondernemer, dat je dingen over het hoofd dreigt te zien die toch heel belangrijk zijn.”

Ondernemen een vak apart

Een bedrijf runnen is een vak apart, ondervonden de broers en besloten daarvoor hulp in te roepen. “De directe aanleiding was het verloop in personeel. Mensen vertrokken en nieuwe mensen moesten we al vrij snel laten gaan. Daar moest een reden voor zijn, bedachten we. Daarom ging ik te rade bij Wij Techniek. Zij wezen me op het adviestraject ‘Bouw aan de toekomst, vernieuw je organisatie’.”

We waren veel te gretig bij het werven van personeel – niet selectief genoeg

Vanuit het traject kregen de broers een adviseur toegewezen die in acht sessies (veertig uur in totaal) met hen in kaart bracht waar ze tegenaan liepen, waar ze op leegliepen én waar ze energie van kregen. Dat hielp Rick en Bart om structuur aan te brengen in de bedrijfsvoering en een professionaleringsslag te maken. Om een toekomstbestendig bedrijf neer te zetten.

Meer plezier in ’t werk

“Zo kwam ik erachter dat we te gretig te werk gingen bij het werven van personeel”, zegt Rick. “Zonder op voorhand vast te stellen wat voor soort mensen we nodig hebben of passen bij ons bedrijf. Dat loopt dan vaak uit op een wederzijdse teleurstelling. Als we nu gaan werven weten we echt wat we zoeken en of iemand past bij onze werkzaamheden en ons team. En we hebben heldere functieprofielen opgesteld.”

Mensen vasthouden

Dat is niet het enige. Belangrijker nog waren de inzichten in hoe je zittende medewerkers vasthoudt. “We voeren nu structureel functionerings- en ontwikkelgesprekken. We hebben een opleidingsplan, personeelsbijeenkomsten en begeleiden onze mensen bij de nodige veranderingen. En we kijken naar duurzame inzetbaarheid. Zo werkt onze vader nu drie dagen via het Generatiepact en werkt een andere collega parttime. Ook passen we indien nodig werkzaamheden aan als iemand fysiek even lucht nodig heeft. Dat alles heeft de motivatie en het werkgenot sterk verbeterd.”

Ook gingen de broers bij zichzelf te rade. Wat zijn je sterke en je zwakke punten, waar word je blij van en wat kan je missen als kiespijn? Rick: “Uit die DISC-analyse leerden we hoe we de rollen het beste kunnen verdelen. Ik richt me nu op het binnenhalen van werk en op de cijfers. De focus van mijn broer en mijn vrouw ligt bij het personeelsbeleid.”

Handige documenten

Het adviestraject hebben ze al even achter de rug, maar ze gaan vrolijk verder met verbeteringen. “We werken nu een bedrijfsplan uit, maar ook een huishoudelijk reglement en modelcontracten. We doen dat nu allemaal zelf, maar op de website van Wij Techniek staan veel handige documenten die we daarvoor kunnen gebruiken. Bij vragen kunnen we terugvallen op de coach die ons begeleidde.”

Bij het nadenken over de toekomst van hun bedrijf besloten de jonge ondernemers om hun duurzame specialisatie verder uit te breiden. “We gaan een cursus volgen voor een adviserende rol in verduurzaming, met name voor warmtepompen. En we zijn bezig met diverse merken warmtepompen om als partner het in bedrijf stellen en servicen van hun warmtepompen op ons te nemen.”

Terugkijkend zijn de broers zeer tevreden met de oogst van het gratis adviestraject. “Het levert veel inzichten op, het bracht rust in het hoofd en plezier in het ondernemen. Ik raad het iedereen aan!”

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!