Wethouder Joost verruilt politiek en directie voor installatiewerk

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Wethouder Joost verruilt politiek en directie voor installatiewerk

Joost Möller uit Tilburg (55, links op de foto) was wethouder, vastgoedondernemer en directeur. Vorig jaar gooide hij het roer om. Nu verkoopt en monteert hij warmtepompen bij mensen thuis. En is hij gelukkiger dan ooit!

Fotografie: Ron Magielse

Welke stap heb je gezet?

“In het verleden ben ik wethouder, directeur en ondernemer geweest. Ongeveer een jaar geleden kwam ik op het idee om te zeggen: ik ga doen wat ik eigenlijk al heel lang wil doen, ik ga mijn hart volgen – ik word loodgieter!”

Verrassend! Waarom?

“Ik ben wat ziek geweest, ik heb wat problemen gehad met mijn hart, een paar stents gekregen, en toen heb ik besloten om alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind. Mijn hele leven vind ik klussen al leuk. Een jaar geleden heb ik een vriend van mij gebeld, Coen Oostelbos (rechts op de foto, red.), die een installatiebedrijf heeft. Ik zei tegen hem: Ik wil eigenlijk wel bij jou komen werken en mee komen draaien, zou dat kunnen?”

Dat beviel?

“Enorm. Ik heb eerst een week stage gelopen. Na vier dagen wist ik het al. Toen ik die donderdagavond op de bank zat, zei mijn vriendin: ‘Ik heb je nog nooit zo blij gezien’. Diezelfde avond heb ik de knoop doorgehakt: ik ga stopen met besturen, ik ga stoppen met directeursfuncties – ik ga installeren!”

Wanneer heb je feitelijk de stap gemaakt?

“Rond april vorig jaar. Na mijn stage bij Coen heb ik in april/mei een eigen BV opgericht, UPP Bouw en Installatie. Vanuit daar werk ik samen met Coen onder de naam Warmtepomp013. Coen heeft al in de afgelopen jaren al honderd warmtepompen geïnstalleerd en heeft daar veel ervaring mee maar wilde zich meer gaan richten op bedrijven. Ik werk het liefst voor particulieren. Zo kwamen we op het idee om samen op te trekken. Daarna hebben we bekeken hoe we wilden samenwerken, heb ik alle warmtepomp-certificaten gehaald en ben ik begonnen het bedrijf op te bouwen.”

Hoe loopt het inmiddels?

“We verkopen nu zo’n twee tot drie warmtepompen per week en we hebben al eerste installaties opgeleverd. Hoeveel inmiddels? Ze zijn nog net op de vingers van twee handen te tellen.”

Wat ik het mooist vind? Je máákt echt dingen, met de allernieuwste techniek.

Doe je alles zelf?

“Niet alles. Soms doe ik klussen samen met mensen van Coen, of met twee, drie andere monteurs die me meehelpen. Da’s ook leuk – het is gezellig om samen te werken.”

Als het snel groeit, ga je dan toch weer ‘directeurtje spelen’?

No way. Ik heb voor mezelf besloten dat ik minstens 20 uur, en liefst zelfs 32 uur per week zelf lekker wil installeren. Dat is mijn doel. Het is zó leuk, zo bijzonder – een heel ander leven. Wat ik hiervoor deed was ook leuk. Maar dit is echt práchtig.”

Je had al eerder met installatietechniek te maken: in 2016 deed je onderzoek naar de ‘waarde van zonnepanelen bij woningverkoop’.

“Ja, dat was voor mijn opleiding Master of Real Estate (MRE) aan TIAS. Uit analyse van alle woningtransacties in die periode bleek dat een investering in zonnepanelen zijn volledige waarde behoudt: bij verkoop kregen mensen de aanschafprijs van de installatie volledig terug in de vorm van hogere verkoopprijs van de woning. Dat gold toen voor zonnepanelen, en ik denk dat dat ook voor warmtepompen gaat gelden. Ik ga binnenkort mijn toenmalige professor vragen of we daar een vervolgonderzoek naar kunnen doen. Het zou me niet verbazen als je in de huidige markt voor een warmtepomp zelfs méér dan de aanschafprijs aan waarde terugkrijgt.”

Hoe bevalt de fysieke kant, met vroeg opstaan en lichamelijk werk?

“Uitstekend, ik voel me beter dan ooit. Ik heb altijd redelijk veel aan hardlopen gedaan. Marathons, halve marathons; ik heb New York ooit gelopen in 3 uur 52. Het is dat mijn hart een tijdje terug wat kuren gaf, maar ik heb nu weer energie voor tien. Dit wil ik zeker nog 15 jaar volhouden!”

Wat vind je het mooist?

“Je máákt echt dingen, met de allernieuwste techniek. Je komt ’s morgens bij een klant waar dan nog niks is, en diezelfde dag of de dag erna ga je weg en hangt daar een prachtige installatie die perfect werkt. En dat heb ík dan gemaakt!”

Wat is je advies aan andere mensen die niet 100% op hun plek zitten?

“Allereerst: ga doen wat je leuk vindt, waar je hart is! Heel veel mensen doen iets anders dan waar hun hart echt ligt. Nou kun je niet met elke passie een even goeie boterham verdienen. Maar in de techniek kan dat wel. Als het je aanspreekt, gá er dan voor. Ga het gewoon doen. Volg die cursus, ga stage lopen bij een bedrijf dat je aanspreekt. Dan ontdek je wat het is. En dan krijg je vanzelf een beter beeld van wat goed voelt.”

Wat zou de technieksector moeten doen om méér mensen zoals jij aan te trekken?

“Laat beter en vaker zien hoe enorm leuk het werk is. Veel mensen denken nog steeds dat het heel hard werken is terwijl het vooral enorm móói werk is. Met de mooiste producten en de nieuwste technieken, waarbij je een enorme bijdrage kunt leveren aan de energietransitie. Draag dát uit: hoe leuk het is, en hoe enorm belangrijk voor de samenleving!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!