“Wij brengen de voordelen van wkk tot achter de voordeur”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Wij brengen de voordelen van wkk tot achter de voordeur”

Ellen Jansen heeft een missie. Met haar bedrijf Cheappower4U brengt ze de CO2-uitstoot van wooncomplexen omlaag. En dat is niet het enige wat ze wil bijdragen aan een betere wereld…

Welke energieoplossing heb je voor wooncomplexen?

“Oudere flats en appartementengebouwen hebben vaak een relatief slecht energielabel. Woningcorporaties en VvE’s investeren enerzijds flink in isolatie. Maar dit is redelijk kostbaar en niet altijd makkelijk te realiseren. Cheappower4U vervangt cv-ketels door warmtekrachtkoppelingen (wkk’s). Die leveren niet alleen stroom maar ook warmte. Ze verlagen de CO2-uitstoot van wooncomplexen met 30 procent omdat ze veel efficiënter zijn dan cv-ketels in combinatie met elektriciteit van energiecentrales.”

Hoe maak je wkk’s geschikt voor kleinere gebouwen?

“In Nederland kennen we wkk’s uit de glastuinbouw en van industriële toepassingen. Het zijn enorme installaties. In Duitsland zag ik in 2015 dat wkk’s daar ook als kleinere variant in de zakelijke markt werden toegepast. In Nederland was dat, vanwege de toen lage elektriciteitsprijs voor zakelijke gebruikers, niet rendabel. Ik bedacht een manier om appartementen op een wkk aan te sluiten. In de consumentenmarkt liggen elektriciteitsprijzen hoger.”

Welke oplossing heb je bedacht?

“We plaatsen de wkk in de stookruimte van een wooncomplex. Het apparaat wekt elektriciteit op door gasverbranding. Een stroomverdeler verdeelt de elektriciteit over de woningen in het gebouw. De opgewekte elektriciteit komt achter de energiemeter binnen. Wat bewoners niet zelf gebruiken, wordt teruggeleverd aan het hoofdnet. Deze elektriciteit mag, net zoals bij zonnepanelen, gesaldeerd worden. Op de stroomverdeler heb ik octrooi verkregen.”

Is het moeilijk een wooncomplex op een wkk aan te sluiten?

“Nee. Een wkk is maar 1 meter bij 70 centimeter, met een hoogte van 1,20 meter. Die past in vrijwel elke stookruimte. Vanuit de stroomverdeler gaan kabels naar de woningen. We trekken die kabels meestal van boven naar beneden door de woonlagen. Omdat installateurs de kabel achter de voordeur aansluiten, dienen bewoners thuis te zijn. Dit is eigenlijk de grootste uitdaging.”

Met een afmeting van 1,70 meter bij 1,20 meter past de wkk in vrijwel iedere stookruimte.

Hoe kom je aan je opdrachten?

“Via mond-tot-mondreclame van mijn klanten: woningcorporaties, VvE’s en vastgoedbedrijven. Daarnaast krijgen we opdrachten via Feenstra en Vattenfall, mijn partnerbedrijven. Feenstra is, in de basis, onze exclusieve installateur voor het aansluiten en onderhouden van de wkk’s. De samenwerking met hen verloopt heel goed.”

Wat zijn de voordelen van wkk’s in wooncomplexen?

“Met een wkk verbeteren organisaties het energielabel van hun vastgoed met één of twee stappen. Daarmee voldoen ze makkelijker aan duurzaamheidsdoelstellingen. Ook betalen huurders tot 800 euro per jaar minder voor hun energie. Dat komt doordat de wkk per bewoner zo’n 2.000 kwh aan elektriciteit opwekt. Achter de meter, dus wat ze niet zelf gebruiken wordt gesaldeerd. De installatiekosten bedragen circa 6.000 euro per woning.”

Is een wkk geschikt voor elk wooncomplex?

“Wkk’s zijn prijstechnisch interessant voor wooncomplexen vanaf 40 woningen. Bij minder goed geïsoleerde (oudere) appartementen is hun rendement het hoogst.”

Hoe werkt een wkk? Kijk onderstaande video voor de uitleg!

De wkk’s zijn gasgestookt. Hoe duurzaam is dit?

“Ze zijn geschikt voor groen gas en dat is ook de kant waar we naartoe willen. Wkk’s kunnen ook inspelen op piekbelasting. Als de elektriciteitsvraag in het wooncomplex hoog is, kan de geproduceerde warmte niet altijd gebruikt worden. Maar warmte is goed op te slaan. Dat is een voordeel boven zonnestroom.”

Hoeveel flatwoningen krijgen al stroom en warmte van jullie wkk’s?

“Op dit moment zijn dat er zo’n 2.000. Komend jaar hoop ik samen met Feenstra weer 600 woningen op een wkk aan te sluiten.”

Toen je je bedrijf begon, heette je nog Sander. Hoe is het om transgendervrouw te zijn in de techniek?

“Toen ik in transitie ging, heb ik al mijn klanten en partnerbedrijven persoonlijk geïnformeerd. Dat vond ik enorm spannend en het heeft me lang tegengehouden om de stap te zetten. Ik hoop dat ik met mijn persoonlijke verhaal een rolmodel kan zijn voor iedereen die te maken heeft met een transitie.”

(Lees ook ons exclusieve Spraakmakers-interview met Ellen Jansen.)

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!