Zij-instromende dames staan hun mannetje bij ZVU

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Zij-instromende dames staan hun mannetje bij ZVU

De Zeeuwse Verwarmings Unie (ZVU) in Terneuzen heeft vier dames in de buitendienst. Drie van hen stroomden in zonder technische opleiding. ZVU gaf ze de kans, de dames bewezen dat ze die waard zijn. Ze werken al zelfstandig aan cv-ketels en ambiëren meer. “Alles valt te leren, als je maar wilt.”

ZVU heeft drie vestigingen en negentig medewerkers. Een deel van het werk bestaat uit service en onderhoud voor recreatieparken en woningcorporaties, middels een zwermaanpak. Dat is repeterend werk, vaak aan hetzelfde type toestellen en altijd met een ploeg. Ideaal dus voor instromers. In twee jaar tijd stroomden er drie vrouwen in.

Bij de foto, van links naar rechts: Laura Kunath, Elody Bos, Pim Schelleman en Kim van Wezel. Schelleman: “De dames passen goed in ons team, ze zijn klantgericht en heel toegewijd.”

“Wij kijken naar de mens, het enthousiasme en de mogelijkheden. Niet zozeer naar kennis en technische affiniteit, zeker nu er druk staat op de arbeidsmarkt. We staan dus open voor zij-instromers, man of vrouw. Onze dames staan hun mannetje in het bedrijf én bij de klant. Ze brengen diversiteit en dynamiek in het team en daar zijn we allemaal blij mee. Het zijn geen tieners en ze hadden al wat werkervaring. Dat uit zich in een verantwoordelijke, volwassen werkmentaliteit”, zegt adjunct-directeur Pim Schelleman.

Onze vrouwelijke zij-instromers laten zien dat alles te leren valt, als je maar wilt.

Investeren in ontwikkeling

De vrouwelijke aanwas bij het Zeeuwse bedrijf, ging min of meer vanzelf. Laura Kunath, junior servicemonteur: “Ik had jaren in de retail gewerkt, maar wilde iets met mijn handen gaan doen. De techniek heeft me altijd aangetrokken. Ik heb veel gesolliciteerd, maar vrijwel iedereen wees me af, vanwege gebrek aan kennis en ervaring in de sector. ZVU durfde het wel aan. Het is een bedrijf dat vooral naar passie en inzet kijkt en investeert in ontwikkeling. Anderhalf jaar later heb ik mijn CO-certificering op zak, werk ik zelfstandig en ben ik bezig met cursussen voor F-Gassen 2, airco’s en warmtepompen. De combinatie van veel mensen zien en spreken én de techniek, staat me heel erg aan. Dat het een mannenwereld is, daar merk ik weinig van. Er wordt niet anders naar me gekeken, het gaat hier echt om de skills. Sommige klanten staan wel raar te kijken als ze open doen en er een vrouw met gereedschapskist voor de deur staat.”

Kettingreactie

Toen Laura onderhoud uitvoerde aan een ketel bij Kim van Wezel, vertelde ze daar zo enthousiast over dat ook zij de sprong waagde. Zo kwam van het een het ander. Kim van Wezel, junior servicemonteur: “Ik werkte bij een reclamebedrijf, waar ik belettering monteerde. Maar dat bedrijf ging failliet. Toen Laura bij mij thuis was voor ketelonderhoud, dacht ik: dat wil ik ook. Diezelfde dag nog stuurde ik een open sollicitatie en werd aangenomen. Ik kon meteen mee gaan lopen met een ervaren monteur. Ik vind het superleuk werk. Je komt op veel plekken, geen dag is hetzelfde en ondanks de nodige geintjes – in de trant van ‘jongens, kijk uit, de vrouwen nemen het over hier’ – is er veel respect bij zowel collega’s als klanten.” Ook Kim is leergierig. Ze heeft de CO-certificering op zak en verdiept zich nu in andere technieken. Met haar aanstekelijke enthousiasme maakte ook zij van een klant een nieuwe collega: Elody Bos.

Kennis opnemen als een spons

De drie ‘nieuwe’ dames doen vooral nog service en onderhoud. Maar ze hebben ook een vrouwelijke collega die dagelijks drie cv-ketels ophangt. Pim Schelleman heeft niets dan lof voor ze. “Ze passen goed in ons team, zijn klantgericht en heel toegewijd. Voor de monteurs die hen in het begin begeleidden was het alleen maar prettig dat ze iemand naast zich hadden die hun kennis opnam als een spons. In de ideale wereld trek je alleen maar bewezen vakmensen aan, maar in onze regio vissen we in een kleine vijver en we passen ervoor om medewerkers bij collega’s weg te pikken. Onze vrouwelijke zij-instromers laten zien dat alles te leren valt, als je maar wilt.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!