Zij-instromer Johan geeft zijn job ’10+’

Johan Sieraad (47) werkte in de wegenbouw, IT en pomptechniek. Nu is hij elektromonteur laadpalen bij Connect EV. “Dit is zó leuk, had ik het maar eerder geweten.”

Wegenbouw is interessant maar zwaar werk. Dat merkte ook Amsterdammer Johan Sieraad. Vijftien jaar lang metselde hij onder meer rioolputten op de meest lastige plekken. In 2010 was de maat vol. Johan, toen nog dertiger, voelde dat zijn lijf het niet meer trok. Een nieuwe uitdaging vond hij in zijn eigen IT-bedrijfje. Vervolgens maakte hij een zijstap naar de verpomptechniek, waarna hij toch weer even terugkeerde in de wegenbouw.

Tot drie jaar geleden, toen hij een berichtje kreeg op zijn LinkedIn: “Mijn huidige werkgever Connect EV zag mijn cv en vroeg of ik wel oren had naar grondwerk. Lang niet zo pittig als in de wegenbouw, maar gewoon een kabelgoot van een paar meter trekken naar de voordeur. Omdat hij ook een vierdaagse werkweek aanbood, klonk het als een mooie nieuwe uitdaging.”

Mijn collega stopte al snel een kabel in mijn handen en zei: ‘Sluit die maar aan’.

In het diepe

Van het beloofde graafwerk kwam weinig en zijn eerste werkdag liep heel anders dan gedacht. “Mijn collega Mark stopte al snel een kabel in mijn handen en zei: ‘Sluit die maar aan’. Ik wist totaal niet wat ik moest doen, maar leuk vond ik het wel. Binnen drie weken was ik goed in het installeren en ik merkte dat ik talent voor elektrotechniek had.” Johan behaalde de benodigde NEN-certificaten, zoals de NEN 3140 veiligheidstraining, en sluit inmiddels al drie jaar als elektromonteur laadpalen aan.

Logische route

Het blijkt zijn droombaan: Johan geeft zijn werk een ‘10+’. Geen dag hetzelfde: de ene keer installeert hij een wallbox of laadpaal bij een particulier, een dag later legt hij samen met collega’s een compleet laadplein aan bij een restaurant. Zijn werk brengt hem overal: van het hoge noorden in Nederland tot diep in België. En: sinds september werkt hij elke dag samen met zijn beste maatje Roger Maussen, met wie hij al tien jaar dik bevriend is en die hij zelfs ‘mijn broertje’ noemt. Dat maakt het werk extra leuk. “En we hopen dit ook nog heel lang samen vol te houden als team.”

Heel even moest de stroom eraf, en het alarm. Je zág de gespannen gezichten.

De afwisseling zit hem ook in de mate van complexiteit van de oplossingen. Hoe groter de puzzel, hoe beter. “Er is niet altijd een korte of logische route voor de kabel. Die moet je dan gaan zoeken. Laatst waren we anderhalf uur bezig om een kabel via een geschikte ingang het huis binnen te krijgen. Heerlijk!”

Zo schrikt Johan niet van een kabelroute van een meterkast twee hoog naar beneden de parkeergarage in. Of, zoals deze maand: een uitdagende route over een dak heen.

Een van de spannendste klussen tot nu toe was de aansluiting bij een goudwisselkantoor. Spannend voor de klant vooral, lacht Johan koel. “Bij de installatie van een laadpaal moet de stroom er altijd even af. In dit geval betekende dat: heel even geen beveiliging, geen werkend alarm. Je zág de gespannen gezichten.”

Hecht team

Johan is trots op de stappen die hij heeft gezet als elektrotechnicus. Begonnen zonder specifieke vakkennis is hij drie jaar later vaak de eerste persoon die wordt gebeld als een collega ergens niet uitkomt. Een geniale plottwist, noemt hij dat zelf. Achteraf was hij jarenlang op zoek naar werk dat hem zo goed ligt en zo leuk is.

Heerlijk vindt hij het manoeuvreren in zijn vaste hechte team, waar collegialiteit een groot goed is. “Als je met een klus een keer eerder klaar bent, dan vraag je altijd andere collega’s of je kunt helpen. Zo zijn we allemaal iets eerder thuis. We gaan echt voor elkaar door het vuur.”

Het mooiste is als een klus klaar is: dat je de knop indrukt en ziet dat alles werkt.

Hoewel Johan vier dagen in de week werkt, zijn de werkdagen wel vaak pittig. Werkweken van 45 tot 50 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Overuren maakt hij zonder morren. “Mijn werkgever betaalt goed en elk uurtje extra wordt gewoon vergoed. Thuis is het ook geen probleem om soms wat later te komen. Onze jongste is al 16 en mijn vrouw werkt onregelmatig. Het is goed af te stemmen.”

Ambities

In de toekomst wil Johan zich verder ontwikkelen. Een opleiding tot NEN-1010-specialist lijkt hem wel wat: dan mag hij ook laagspanningsinstallaties installeren. Het werken met domotica staat ook op zijn wensenlijstje, zodat hij huizen slimmer kan gaan maken. Hoewel dat een andere tak van sport is, steunt zijn werkgever hem in zijn ambitie.

Voorlopig blijft Johan dit werk nog wel even doen. “Ik ben niet iemand die op kantoor achter de computer gaat zitten. Buiten werken is heerlijk. Gewoon met je handen iets doen. Het mooiste is als je klaar bent met de installatie: dat je de knop indrukt en ziet dat alles werkt.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!