Groene batterij N470

16 innovaties maken N470 ‘weg van de toekomst’

De provincie Zuid-Holland beheert 525 km aan wegen. In het kader van de klimaatdoelen zijn marktpartijen uitgedaagd innovatieve ideeën aan te dragen voor groot onderhoud van 2 pilotwegen: de N211 en N470. De N211 werd hierdoor de eerste CO2-negatieve weg. Dit inspireerde hoofdaannemer Boskalis Nederland en technologiepartner Dynniq om van de N470 een waar kunstwerk te maken.

De 17 km lange N470 tussen Zoetermeer en Delft vormt een belangrijke schakel tussen de A4, A13 en A12. Het is dan ook een weg die veelvuldig wordt gebruikt en bij uitstek geschikt is om Nederland te laten zien wat er mogelijk is op het vlak van duurzaamheid, nu de weg toe is aan ‘groot onderhoud’. De provincie heeft daarom hoofdaannemer Boskalis Nederland verzocht om zo’n beetje al het mogelijke uit de kast te trekken om de weg energieneutraal te maken.

Speciaal asfalt rolweerstand

In totaal zijn er 16 innovaties toegepast waarmee de weg gedurende de aankomende 20 jaar meer CO2 bespaart dan bij de werkzaamheden is vrijgekomen. Hiertoe wordt onder andere speciaal asfalt gebruikt dat de rolweerstand verlaagt, maar ook slimme installatietechniek toegepast die de energievraag verlaagt en zelfs energie opwekt!

Energiewall N470

Energieopwekking

De opwekking van energie gebeurt via een ‘Energy Wall’. Deze muur betreft een geluidswal bij Delfgauw waarin over 300 meter 220 zonnepanelen zijn verwerkt. De hiermee opgewekte gelijkspanning wordt afgegeven aan het gelijkstroom-microgrid dat ongeveer 5 km lang is. Hiermee is de elektrische energie direct beschikbaar voor de 225 verkeerslichten die over 5 km op het netwerk zijn aangesloten.

Het overschot aan groene energie dat overdag wordt opgewekt, wordt opgeslagen in een batterij die uit 156 modules bestaat en een capaciteit heeft van 1 MWh. Deze modules werken samen om zoveel mogelijk energie te kunnen opslaan. Deze wordt vervolgens ’s avonds en ’s nachts gebruikt voor zowel de eerdergenoemde verkeerslichten als de 323 lichtmasten.

Batterij modules

Dezelfde energie is ook te gebruiken om het lichtnet te voeden wanneer dit onverhoopt mocht uitvallen en uiteraard kan een eventueel overschot aan hetzelfde net worden afgegeven.

Gert Mein is senior projectleider bij Dynniq en weet: ‘Een groot voordeel van het gelijkspanning microgrid is het feit dat er geen omzetting naar wisselspanning nodig is. Alle verkeerslichten en lichtmasten zijn namelijk voorzien van nieuwe led-armaturen en die werken per definitie op gelijkspanning.’

‘De verliezen die normaal optreden bij de omzetting van gelijkspanning naar wisselspanning zijn hiermee geëlimineerd. Daarbij is de afstand tussen de opwekking en opslag van de elektrische energie en de afnemer bovendien relatief klein, zodat er ook nauwelijks energie verloren gaat door transport.’

 

Slimme ledverlichting

De energievraag wordt verder beperkt door ‘slimme’ ledverlichting toe te passen. Dit betekent dat het achterliggende regelsysteem ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid licht op de juiste tijd op de juiste plaats beschikbaar is.

Regelsysteem

Voor het beheer, de aansturing en de monitoring heeft Dynniq gekozen voor het Smart Lighting-systeem van Luminext. Hiermee is een lager lichtniveau in te stellen voor de rustige nachtperiode. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de armaturen afzonderlijk op afstand te monitoren en geeft de storingsdetectie automatisch aan wanneer een bepaalde armatuur in storing is.

Al deze maatregelen bij elkaar zorgen ervoor dat het systeem praktisch dekkend is voor de energiebehoefte van de lichtmasten en verkeerslichten en er nauwelijks stroom van het reguliere lichtnet hoeft worden opgenomen.

 

Verkeersregelsystemen

Tot slot realiseerde het bedrijf op 13 kruispunten intelligente verkeersregelinstallaties. Mein vertelt: ‘Het gaat hier om de verkeersregelautomaat FlowNode die samenwerkt met het adaptieve verkeersregelsysteem ImFlow.’

Energie Wall zonnepanelen N74

‘FlowNode genereert in dit kader 24/7 realtime verkeersdata die door ImFlow wordt gebruikt om de doorstroming te verbeteren. Samen met de wegbeheerder bepalen wij wat het optimale doorstromingsplan op en rond de N470 moet zijn. Zo is onze Smart Mobility-prioriteitservice GreenFlow for Trucks geïnstalleerd op alle 13 intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI).’

Hij vervolgt: ‘Transporteurs kunnen, buiten de spits, prioriteit aanvragen bij het naderen van een iVRI. Als de verkeerssituatie het toelaat, krijgen de transporteurs sneller groen licht. De ‘groene golf’ zorgt voor een betere doorstroming, meer rust bij de chauffeur, minder brandstofverbruik en dus ook minder uitstoot.’

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!