Stoplicht-vanuit-de-vrachtwagen

Zo kan een stoplicht het verkeer verduurzamen

De Makers van Morgen/Zo kan een stoplicht het verkeer verduurzamen

Stel je voor, verkeerslichten die op groen springen zodra het verkeer, een vrachtwagen of zelfs een konvooi vrachtwagens nadert. De voordelen: minder brandstofverbruik en dus minder uitstoot, minder geluidsoverlast, minder slijtage van het asfalt en prettiger rijden voor de chauffeur. Dynniq biedt de techniek. Niet morgen, maar al vandaag.

GreenFlow for Trucks. Zo noemt Dynniq de service die het mogelijk maakt zwaar vrachtverkeer beter te laten doorstromen wanneer zij een verkeerslicht naderen. Een eenvoudige app op de smartphone van de chauffeur maakt hiertoe contact met de verkeersregelinstallatie (VRI) die door Dynniq is opgewaardeerd naar een intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI).

De app toont de stand van de verkeerslichten en geeft de vrachtwagenchauffeur zelfs een adviessnelheid waarbij hij zonder te stoppen door groen kan rijden. Een balkje dat leegloopt, visualiseert de tijd tot het op groen springen van het verkeerslicht.

Groen licht scheelt 1 liter diesel

‘De voordelen zijn enorm’, vertelt productmanager Martin de Vries van Dynniq. ‘Niet stoppen en optrekken scheelt 1 liter diesel voor een zware vrachtwagencombinatie en dus geld én uitstoot van schadelijke stoffen. Transporteurs die veel in de steden rijden, besparen hiermee 7 % brandstof en 10 – 15 % rijtijd.’

‘Verder voorkom je het extra lawaai van accelereren en ook het trekken van ribbels in het asfalt waardoor de daarin liggende lussen beschadigen. Tot slot vinden de chauffeurs het geweldig want die houden niet van remmen en optrekken en het ook achteropkomend verkeer is blij als vrachtwagens de voortgang niet vertragen.’

Inmiddels zijn er 100 van deze apps in gebruik en zijn 80 intelligente verkeersregelinstallaties actief. Dat zijn er eind 2019 al 1.200 (van de in totaal 5.000 die ons land telt). ‘Hierin is Nederland uniek’, aldus de Vries.

Trucks rijden zuiniger als ‘treintje’

De tweede stap is om vrachtwagens dicht op elkaar in konvooien te laten rijden, een ‘truck platoon’. Het voordeel daarvan is dat de voorste truck de andere ‘uit de wind houdt’ waardoor zij brandstof besparen. De intelligente verkeersregelinstallaties herkennen ook deze konvooien en kunnen ‘het treintje’ voorrang geven, geheel volgens de beleidswensen van de wegbeheerder.

De Vries: ‘Een gemeente kan kiezen in welke mate zij zware vrachtwagens extra doorstroming wil bieden of dit afhankelijk te maken van bepaalde tijden. Door de konvooien geen of kortere prioriteit te verlenen op spitstijden, zou je vervoerders kunnen prikkelen buiten de spits te rijden. Met iVRI’s en onze app krijgen wegbeheerders dus veel meer grip op het verkeer.’

Konvooi met 4 m tussen de trucks

Veel vrachtwagens beschikken al over ACC (Adaptive Cruise Control) die de afstand tot de voorganger bewaakt, maar de volgende stap is CACC (Cooperative Adaptive Cruise Control) waarbij de voertuigen via Wifi-11p (de Europese standaard ETSI ITS-G5) met elkaar communiceren. Daarmee kunnen de trucks nog dichter op elkaar rijden: op 0,5 seconde afstand!

Stoplichten-kunnen-makkelijker-worden-genomen-verkeer

Zodra de voorste remt, remmen de volgers vrijwel gelijktijdig. In een pilot in oktober 2018 tijdens de Experience Week Connected Transport werden in 5 dagen 250 ritten gemaakt met in konvooi rijdende ACC-trucks van verschillende vervoerders. Medio 2019 wordt een pilot met CACC-konvooien gehouden.

Ook voor fietsers

Dynnig maakt voor GreenFlow gebruik van het mobiele telecomnetwerk en werkt daarnaast met het systeem voor korte-afstandscommunicatie ETSI ITS-G5 dat ook in personenauto’s opmars vindt. De beide systemen, en combinaties ervan, maken de mogelijkheden ongekend.

De Vries: ‘Wegbeheerders zouden schoon vervoer kunnen bevoordelen, bijvoorbeeld door elektrische auto’s meer prioriteit te verlenen bij het stoplicht. Zelfs fietsers kun je hierin meenemen; een app kan hun komst al bij het stoplicht aankondigen nog voor ze er zijn. Kortom, the sky is the limit.’

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!