Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

BAM plaatst bruggen en sluisdeuren Nieuwe Sluis Terneuzen

BAM heeft onlangs 2 bruggen en 4 sluisdeuren van de Nieuwe Sluis Terneuzen naar hun locatie gevaren. Nu die zijn geïnstalleerd kan de oude Middensluis gesloopt. Dat begon met een knal!

Het invaren en plaatsen van de nieuwe bruggen en sluisdeuren, dat eind januari en begin februari gebeurde, is een belangrijke stap in de aanleg van de sluis, waar BAM sinds eind 2017 aan werkt. Voorafgaand aan de invaaroperatie zijn de betonwerken in de sluishoofden en de sluiskolk gereed gemaakt voor installatie van de deuren en bruggen.

Op een drijvend ponton en met de hulp van een duwboot en een sleepboot voer BAM de bruggen en deuren vanaf de opslaglocatie Autrichehaven in Westdorpe via het Kanaal Gent-Terneuzen langs de landtong zuid naar de Nieuwe Sluis. De hele operatie duurde twee weken.

Bijzondere operatie met kantelen deuren

Het invaren van de sluisdeuren was een bijzondere operatie. De deuren, 26 meter hoog, 62 meter breed, 9 meter diep en 2000 ton zwaar, werden één voor één in liggende stand naar langtong zuid vervoerd. Daar is het ponton met de deur in het water afgezonken tot vlak boven de bodem, zodat de deur ging drijven. De deur werd middels een hijsbok in verticale stand gekanteld om deze vervolgens in de deurkas van de Nieuwe Sluis te varen en installeren.

Installeren bruggen

De bruggen – elk 86 meter lang, 17 meter breed, 15 meter hoog en 1540 ton zwaar – zijn ook één voor één op een ponton vervoerd en afgemeerd in het sluishoofd, ter hoogte van de brugkelder. Voordat de brug op zijn plaats kon worden geïnstalleerd, werd deze gevijzeld tot de correcte hoogte om deze in de juiste stand te draaien. Het contragewicht van de brug kwam daarbij precies boven de brugkelder uit, waarna de brug klaar was voor plaatsing en installatie.

Opblazen Middensluis Terneuzen

Na de plaatsing en installatie is op 23 maart na een uitgebreide analyse en proefploffen eerder dit jaar de oostelijke kolkwand van de Middensluis gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Daarmee is de eerste wand van de Middensluis gesloopt. In april staat de tweede ontploffing gepland en wordt ook de tweede wand opgeblazen.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!