Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

BAM realiseert vernieuwde Rijkerstreek op Schiphol

Heb jij ’t overzicht? Weggebruikers op de Rijkerstreek tegenwoordig wel! Deze drukke route van en naar Schiphol-Centrum heeft BAM samen met Royal Schiphol Group opnieuw ingericht. Met veiligere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Een nieuw snelfietspad én bushaltes.

In het laatste kwartaal van vorig jaar heeft BAM de Rijkerstreek bij Schiphol vernieuwd. Dat was nodig om twee redenen. De Rijkerstreek is een doorgaande route van en naar Schiphol-Centrum met veel vrachtverkeer en medewerkers van de luchthaven die hun auto parkeren bij P30. Niet alleen het asfalt was aan vernieuwing toe, ook de verkeersituatie voldeed niet meer aan de huidige ontwerprichtlijnen. Voor veel automobilisten was het niet duidelijk welke maximum snelheid hier geldt. Tel daar nog eens de voetgangers van en naar de bushaltes bij op die gebruik maken van de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ of langs de rijbaan lopen.

Alend Nader, projectmanager Schiphol: “Het succes van het project Rijkerstreek is in één woord te beschrijven: samenwerking! In elke fase van het project was het de uitdaging om de operatie intact te houden. Dit is gelukt door nauw samen te werken met de interne en externe stakeholders op Schiphol. Het resultaat is een veilige en duidelijke verkeerssituatie voor al het verkeer.”

Veiliger dankzij meer ruimte

Om de verkeerssituatie veiliger te maken hebben de specialisten van BAM meer ruimte gecreëerd door de middenbermen te verwijderen. Zo ontstond ruimte voor veiligere voetpaden van en naar de bushaltes en kon het fietspad worden verbreed tot een snelfietspad. Ook kwamen er nieuwe bushaltes. Daarmee is de veiligheid aanzienlijk verbeterd. Ook werd de maximumsnelheid over de hele Rijkerstreek met deze nieuwe inrichting verlaagd naar 60 km per uur.

‘Met de winkel open’

De nieuwe inrichting is in vier fasen aangepakt. De werkzaamheden zijn uitgevoerd terwijl ‘de winkel open bleef’. Een uitdaging, want veel vrachtverkeer en regulier verkeer (automobilisten, busverkeer, fietsers en voetgangers) bleef tijdens de werkzaamheden gebruik maken van deze weg. Het verkeer van en naar Schiphol-Centrum werden tijdelijk via parkeerterrein P30 omgeleid. Jan Koopman, projectleider BAM Infra Nederland: “Zo’n verkeersomleiding vraagt om betrokkenheid en aanpassend vermogen van alle Schiphol partijen en stakeholders. Iedereen aan tafel en iedereen gehoord. Wat hebben wij een mooie samenwerking!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!