Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Batenburg installeert snellaadlocaties voor vrachtwagens

In Heerlen en Wanssum heeft Batenburg Installatietechniek twee nieuwe snellaadlocaties geopend voor vrachtwagens. Een belangrijke stap in de laadinfrastructuur voor de transportsector; tot nu toe was er maar één openbare truck-snellaadpaal in Limburg.

De snellaadpalen die in opdracht van FIER Automative zijn geplaatst, maken onderdeel uit het eGLM (electric Green Last Mile) project. Behalve vrachtwagens kunnen ook elektrische bestelbussen er laden. Sinds 9 mei 2023 kunnen vrachtwagens terecht op BCTN – Loswal 15, 5861 DZ in Wanssum en Rd4 – Nijverheidsweg 17, 6422 PD in Heerlen.

Eén van de uitdagingen binnen dit project was de lokale netcongestie waar ze in Limburg mee te maken hebben. Hierdoor is er maar een beperkt vermogen beschikbaar vanuit het net. Batenburg Installatietechniek heeft Rd4 succesvol mogen adviseren op het gebied van netcongestie, waardoor er uiteindelijk toch een maximaal laadvermogen is bereikt.

Belangrijk voor energietransitie

Wethouder Gelderblom van gemeente Heerlen licht toe waarom er openbare snellaadpalen voor vrachtwagens nodig zijn. “Elektrische vrachtwagens zijn een belangrijk deel van onze energietransitie. Om die transitie tot een succes te maken, moeten we de komende jaren in rap tempo een netwerk van snellaadstations uitrollen. Tot nu toe was er nog maar één snellaadstation voor vrachtwagens in heel Limburg. Ik ben er trots op dat, mede dankzij de Heerlense Rd4, er vanaf vandaag een tweede in Heerlen staat. En tegelijk een derde in Wanssum. Op naar meer!”

Bedrijven zetten duurzame stappen

De nieuwe laadpunten bij Wanssum en Heerlen gaan tot 350kW, waardoor de meest moderne en grote elektrische vrachtwagens op maximale snelheid kunnen laden. Op 9 mei werd eerst de laadpaal in Wanssum officieel geopend, daarna die in Heerlen.

Wethouder Van Daal van gemeente Venray verrichte de openingshandeling in Wanssum. “Overheden en ook bedrijven zelf willen dat de logistiek minder belastend voor ons milieu wordt. Bedrijven zetten ook al mooie stappen richting duurzame logistiek, door elektrische vrachtwagens aan te schaffen. Bijvoorbeeld BCTN dat met twee elektrische vrachtwagens rijdt vanaf Wanssum. Ook zet Action twee elektrische trucks in, vanuit haar distributiecentrum in Echt. De duurzame keuzes van Action, BCTN en andere ondernemers zorgen voor minder CO2 en andere schadelijke stoffen en minder geluid. En dus voor een schoner en prettiger leefbaar Limburg. Met de komst van twee nieuwe openbare snellaadpalen hoop ik dat meer ondernemers deze goede voorbeelden volgen.”

Bron: Batenburg.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!