Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Breman installeert appartementencomplex in voormalige zuivelfabriek

In het Friese dorp Oudega is eind vorig jaar een mooi project van start gegaan. Op de plek van een oude zuivelfabriek wordt het duurzame appartementencomplex ‘Nije Hoop’ gebouwd. Hiermee wordt het havengebied van het dorp nieuw leven ingeblazen. De werkzaamheden werden ingeluid door wethouder Hartogh Heys, die de eerste paal in de grond mocht slaan. Dit gebeurde in het bijzijn van hoofdaannemer Bouwbedrijf Buiteveld, bewoners en belangstellenden.

Breman Drachten mag de E- en W-installaties voor de nieuwe appartementen verzorgen. Zij hebben inmiddels de eerste werkzaamheden verricht, namelijk het aanbrengen van de eerste leidingen voor elektra, de mechanische ventilatie, water en riolering in de schilvloer. Projectleider Rene Jonker vertelt: “Voor onze collega’s was dit nog een uitdaging, gezien de slechte weersomstandigheden. Uiteindelijk hebben wij de klus geklaard en dat zelfs vóór aanvang van de stort van de eerste verdiepingsvloer. Het resultaat mag er zijn.”

Een duurzame en moderne installatie 

Het bouwproject in Oudega bestaat uit 10 riante koopappartementen, ieder met het balkon gericht op het zonnige zuiden. Daarnaast krijgt elke bewoner een eigen, inpandige garage en berging op de begane grond. Naast de koopappartementen, worden er twee commerciële ruimtes gebouwd. De commerciële ruimtes hebben als uitgangspunt dat zij bijdragen aan de levendigheid van het gebied. René Jonker is projectleider bij Breman Drachten. Hij vertelt: “Alle ruimtes krijgen een warmteterugwinunit (WTW) van Brink Flair en een lucht-water warmtepomp van Mitsubishi Ecodan. Hiermee zijn de gebruikers verzekerd van een duurzame en moderne installatie.”

De eerste werkzaamheden 

Na de sloop van de oude zuivelfabriek en bijgebouwen, is de grond bouwrijp gemaakt. De bouw is officieel in oktober 2022 opgestart door Bouwbedrijf Buiteveld uit Oosterwolde. In januari 2023 is Breman Drachten begonnen met de werkzaamheden. Ze zijn van start gegaan met het aanbrengen van de eerste leidingen voor elektra, de mechanische ventilatie, water en riolering. Deze leidingen zijn aangebracht in de schilvloer van de eerste verdiepingsvloer. “Voor onze collega’s was dit nog een uitdaging, gezien de slechte weersomstandigheden. Uiteindelijk hebben wij de klus geklaard en dat vóór aanvang van de stort van de eerste verdiepingsvloer. Het resultaat mag er zijn”, vertelt René trots.

Knipoog naar oude zuivelfabriek 

Het appartementencomplex heeft zijn naam te danken aan de voormalige zuivelfabriek ‘De Hoop’ in Oudega. Deze fabriek stond al sinds 1906 in het dorp en was inmiddels zwaar vervallen. Een doorn in het oog voor dorpsbewoners. De toenmalige vastgoedbeheerder wilde geen geld meer investeren in renovatiewerkzaamheden. Vanuit de bewoners groeide de wens voor een centraal punt in het dorp. Door diverse initiatieven is de voormalige zuivelfabriek uiteindelijk aangekocht. Het nieuwe ontwerp van het complex is volgens de ontwikkelaar een knipoog naar de vormgeving van de oude zuivelfabriek. 

Ontwikkelvisie Oudega 

Met nog geen 1.700 inwoners is Oudega een bescheiden dorp, gelegen aan de oostkant van Friesland. In de ontwikkelvisie van het gebied waarin Oudega zich bevindt, ligt de nadruk op het waterfront van Oudega. Het gaat hierbij om het verduurzamen van het watergebied en de natuur. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in toeristische en recreatieve voorzieningen die verband houden met het water. Deze nieuwe voorzieningen moeten een plek krijgen rondom de haven van Oudega. Het nieuwe appartementencomplex neemt hierin een centrale rol in beslag. Zoals in vroegere tijden de zuivelfabriek een brandpunt was voor economische bedrijvigheid en levendigheid in het dorp. 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!