Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Croonwolter&dros geeft noodaggregaat Haringvlietbrug tweede leven

Het noodstroomaggregaat van de Haringvlietbrug krijgt een tweede leven. De 2.500 kilo zware back-up is eind februari uit de technische ruimte gehesen en op transport gezet naar Oekraïne, voor inzet bij humanitaire hulp.

Het aggregaat deed de afgelopen jaren dienst als back-up voor het geval de stroom zou uitvallen. In de praktijk is het Nederlandse stroomnetwerk echter zo stabiel, dat ervoor is gekozen in de nieuwe situatie geen aggregaat meer in te zetten. Naast dat een aggregaat veel onderhoud vergt, wat zonde is wanneer er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt, zou het huidige aggregaat wat capaciteit betreft ook niet meer voldoen. Immers, de nieuwe brugklep wordt veel zwaarder uitgevoerd vanwege de zwaardere verkeersbelasting.

Omdat er binnen Rijkswaterstaat niet direct een nieuwe bestemming was, heeft het project samen met Rijkswaterstaat ervoor gekozen het aggregaat te doneren aan het goede doel: de Nederlandse Stichting De Leeuw Kyiv. Zij zorgt ervoor dat het aggregaat op de goede plek terecht komt.

De klep van de Haringvlietbrug heeft in 2023 het einde van zijn technische levensduur bereikt en zal daarom worden vervangen. Combinatie Mobilis TBI en Croonwolter&dros is, in opdracht van Rijkswaterstaat, samen met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven verantwoordelijk voor de renovatie van de Haringvlietbrug. De opdracht bestaat uit het vervangen van alle beweegbare delen van de brug.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!