Buitenzijde Cure Afvalbeheer

Cure Afvalbeheer: circulariteit voorop bij nieuw kantoor

De Makers van Morgen/Cure Afvalbeheer: circulariteit voorop bij nieuw kantoor

Cure Afvalbeheer opende 11 november haar nieuwe kantoor op Bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven (Acht). Het officiële moment werd digitaal gevierd met betrokkenen vanuit Cure, architecten|en|en en BAM Bouw en Techniek. Bijzonder is de grote hoeveelheid hergebruikte materialen die zijn toegepast in het pand. Cure ziet afval als een grondstof voor iets nieuws. Het hele gebouw is daarom ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte.

Vanaf maandag 23 november werken alle medewerkers van Cure Afvalbeheer vanuit de nieuwe locatie aan de Achtseweg Noord in Eindhoven. Het kantoorgebouw ligt pal naast Milieustraat Acht die in juli opende. De afgelopen 29 jaar werkte Cure vanaf de Lodewijkstraat op De Hurk.

Afval krijgt een nieuw leven

In de nieuwbouw krijgt afval een nieuw leven. Er is niet gekozen voor de gangbare, nieuwe bouwmaterialen, maar gezocht naar innovatieve oplossingen op het gebied hergebruik. Zo is de gevel bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas.

In de buitengevel zijn ontelbare oude betontegels verzaagd tot metselstenen. Ook voor de binnen- en buitenvloeren van de begane grond zijn trottoirtegels hergebruikt. De binnenwanden bestaan uit hergebruikt hout en in de wanden en plafonds doen afgedankte spijkerbroeken en matrassen dienst als isolatiemateriaal.

Hoge duurzaamheidsscore

‘Bouwen met hergebruikt materiaal is een uitdaging’, vertelt Cure-directeur Frans van Strijp. ‘Het gebruik van gerecyclede materialen is nu nog duurder dan conventionele bouw. Dat had ons kunnen tegenhouden. Maar wij willen die extra stap zetten, die investering doen en innovatief zijn. Door op deze manier ons kantoor te bouwen, willen we de markt openbreken zodat in de toekomst dit soort projecten hopelijk ‘gewoon’ worden. Hergebruik in nieuwbouw kan een groot marktconcept worden en veel opleveren als het gaat om hergebruik van materialen.’

Binnenzijde Cure afvalbeheer

Het nieuwe kantoor is energieneutraal: het kan zelfstandig energie opwekken en verdelen dankzij de 340 m2 zonnepanelen op het dak. Ook wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp die kan verwarmen en koelen.

Voor het project is gewerkt met de GPR-code om duurzaamheid te meten in gemeentelijk vastgoed. Op bijna alle onderdelen, zoals energieprestatie, circulair materiaalgebruik, thermisch comfort et cetera, is een hoge score behaald.

Samenwerken

Het nieuwe kantoor is een ontwerp van architecten|en|en uit Eindhoven. Architect Joost Verbeek: ‘We zijn uitgedaagd en hebben die circulaire kans met beide handen aangegrepen. Uit een intensief ontwerptraject samen met de mensen van Cure, is een karakteristiek gebouw ontstaan waarbij respect voor mens en milieu centraal staat… een gebouw met een hart!’

BAM Bouw en Techniek realiseerde het kantoor en het beheerdersgebouw op de milieustraat. Jansen Infra heeft de buitenruimte aangelegd die plaats biedt aan alle inzamelvoertuigen van Cure.

Geveldetail afvalbeheer nieuw pand

‘Circulair bouwen vergt niet alleen beschikbaarheid van hergebruikte materialen. Circulair bouwen behoeft optimaal samenwerken en communiceren. Onder meer het beschikbare pallethout voor de gevel kende structuur- en maatverschillen voor wij het gingen toepassen. Dan volgde overleg over onze mogelijkheden om het materiaal te verwerken en de gewenste esthetische uitstraling’, aldus Frank van Kalken, regiodirecteur bij BAM Bouw en Techniek.

‘Ik ben trots op hoe we samen met Cure, de architect en de andere bouwpartners het ontwerp hebben gerealiseerd. Het hoofdkantoor voor Cure is een prachtige aanvulling op de ervaring van BAM met circulaire projecten zoals Circl in Amsterdam.’

Meer weten over circulariteit in de installatiebranche? Kijk dan op de speciale pagina van Techniek Nederland

Fotografie: Freekje Groenemans.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!