EMA-nieuwbouw-binnenzijde

Dag van de Bouw 2019: bekijk de techniek achter Nederland

De Makers van Morgen/Dag van de Bouw 2019: bekijk de techniek achter Nederland

Op zaterdag 15 juni 2019, tijdens de Dag van de Bouw, gaan in heel het land bouwplaatsen open. Bezoekers kunnen hier niet alleen uitleg krijgen over bouw, maar ook over de installatietechniek bij projecten. Weten waar u die installatietechnische oplossingen van dichtbij kunt bekijken? Wij geven 7 tips.

1. Noord-Holland, EMA-hoofdkantoor

Vanwege de Brexit heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) Londen verlaten. EMA is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook bewaakt het agentschap de kwaliteit van geneesmiddelen binnen de Europese Unie.

EMA-nieuwbouw-buitenzijde

Dura Vermeer Bouw & Vastgoed heeft in maart 2018 samen met Heijmans en het Rijksvastgoedbedrijf het contract ondertekend voor de realisatie van het DBM-project voor de nieuwbouw van de huisvesting voor EMA. Dura Vermeer werkt samen met Heijmans aan dit project onder de naam Bouwcombinatie EMA. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de bouwkundige realisatie en installatietechnische voorzieningen, inclusief een onderhoudsperiode van 20 jaar.

Bouwcombinatie EMA werkt samen met onder andere SDR Elektrotechniek en Van Dorp Installaties het voorlopige ontwerp van Fokke van Dijk (Rijksvastgoedbedrijf) verder uit.

Locatie: Het nieuwe kantoor van EMA wordt gerealiseerd naast het kantoor van EY, aan de Domenico Scartlattilaan te Amsterdam. De bouwplaats is te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur.

2. Gelderland, Sluis Eefde

In Eefde wordt naast de bestaande monumentale sluis een nieuwe sluis gebouwd. De bouwwerkzaamheden worden in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door aannemerscombinatie Lock to Twente (Croonwolter&dros en Mobilis).

Tijdens de Dag van de Bouw kunt u een kijkje nemen achter de schermen en rondlopen op het bouwterrein, waar een groot aantal machines staan opgesteld. Of een kijkje nemen in de bouwkuip van de sluiskolk, waar 18 mei de puntdeuren zijn ingehesen. Op verschillende plekken op het bouwterrein staan vrijwilligers van het bouwteam om uitleg te geven.

Locatie: Voor het afdalen in de sluiskolk is het belangrijk om goed ter been te zijn en er geldt een minimum leeftijd van 5 jaar. Mindervaliden kunnen een kijkje in de kolk nemen vanaf een speciaal uitkijkpunt. Overige spelregels voor de bezoekers: draag stevige schoenen, kom zoveel mogelijk op de fiets of lopend, kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van een volwassene en geen grote tassen in de kolk vanwege de veiligheid. De bouwplaats is te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur.

3. Groningen, The Warehouse

De historische Rode Weeshuisstraat in Groningen ondergaat de komende jaren een transformatie. Op de plek waar het voormalig distributiegebouw van V&D stond, komt straks The Warehouse. De Rode Weeshuisstraat wordt hiermee nieuw leven ingeblazen.

De begane grond en het souterrain van ‘The Warehouse’ worden getransformeerd tot een open en aantrekkelijke werkruimte. Boven de werkruimtes komen 24 compacte, luxe appartementen, verdeeld over 4 bouwlagen.

Met het oog op de toekomst is voor The Warehouse een all-electric installatieconcept ontwikkeld. De woningen worden gasloos en worden voorzien van duurzame installaties voor wko. In het dak van elke woning worden zonnepanelen geïntegreerd.

Locatie: Rode Weeshuisstraat 7, Groningen. De bouwplaats is te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur.

4. Zuid-Holland, Rotterdamsebaan

De Rotterdamsebaan is een nieuwe weg die Den Haag en de regio beter bereikbaar maakt door de snelwegen (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag met elkaar te verbinden. Hierdoor verdeelt het verkeer van en naar de snelwegen zich beter en wordt de druk op de Utrechtsebaan minder. De stad en de regio blijven zo aantrekkelijk om er te wonen en te werken.

De Rotterdamsebaan is ongeveer 4 km lang en begint bij het knooppunt Ypenburg. Vervolgens loopt de weg onder knooppunt Ypenburg en de Laan van Hoornwijck door richting de Vlietzoom. Bij het parkeerterrein van familiepark Drievliet verdwijnt de weg onder de grond. Deze tunnel, de Victory Boogie Woogietunnel, loopt onder de Vliet en een deel van Voorburg door. In de Binckhorst komt de weg weer boven de grond.

Rotterdamsebaan-Dag-van-de-Bouw

De bouwcombinatie Rotterdamsebaan bestaat uit BAM, Wayss & Freytag en VolkerWessels en is verantwoordelijk voor ontwerp, voorbereiding en realisatie. Ook verzorgt het team 15 jaar lang het onderhoud van de circa 3,5 km lange verbinding. Diverse VolkerWessels-bedrijven dragen bij aan het succes van dit project zoals KWS, Vialis, VolkerInfra, HOMIJ Technische Installaties.

Locatie: Op zaterdag 15 juni 2019 is iedereen van 10.00 – 16.00 uur van harte welkom op ons werkterrein in de Vlietzoom, waar de Victory Boogie Woogietunnel begint. Ook is het deel van de Rotterdamsebaan dat onder de Laan van Hoornwijck en het knooppunt Ypenburg doorloopt open voor het publiek. Het werkterrein van de Rotterdamsebaan is op de Dag van de Bouw alleen te bereiken met het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

5. Utrecht, AFAS Experience Center

Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, tussengebouwen, een restaurant, een theater en een ondergrondse parkeergarage. Al deze gebouwen staan met elkaar in verbinding. Rondom wordt een parkachtige tuin aangelegd, inclusief een grote waterpartij en een heuvel waar mensen op kunnen zitten. De ondergrondse parkeergarage telt twee lagen en biedt plek aan 760 auto’s. Op het buitenterrein komen 40 parkeerplaatsen.

Het hoofdgebouw heeft een vloeroppervlakte van circa 8.000 m2 en is bedoeld voor de medewerkers van AFAS Software. Dit gebouw – met aan weerszijden twee ronde torens – bestaat uit 4 verdiepingen; alleen de rechter toren heeft een vijfde verdieping.

Locatie: Philipsstraat 9, Leusden. De bouwplaats is te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur.

6. Noord-Brabant, nieuwbouw Fontys Stappegoor

Op de Tilburgse campus Stappegoor komt naast onderwijsgebouw P1 een nieuw onderwijsgebouw met een oppervlakte van circa 9.200 m2, waarbij ontmoeting en samenwerking centraal staat.

Fontys-Stappegoor-Dag-van-de-Bouw

Het wordt een duurzaam gebouw, op het gebied van energiegebruik en materialen. Het ontwerp is gemaakt door Paul de Ruiter architects. Het werk is gegund aan Heerkens van Bavel (bouwkundig aannemer), Kuijpers (elektrotechnisch installateur) en HOMIJ Technische Installaties (werktuigbouwkundig installateur).

Locatie: Prof. Goossenslaan 1, Tilburg. De bouwplaats is te bezoeken van 10.00 – 16.00 uur.

7. Limburg, groot onderhoud 120 appartementen

Dit jaar worden er 120 appartementen in Venray gerenoveerd. Op het werk krijgt u een unieke kijk achter de schermen van dit grote renovatietraject.

Wooncorporatie Wonen Limburg hecht waarde aan gezond en veilig wonen van hun huurders. De komende jaren willen zij hun woongebouwen energetisch met minimaal 2 labels verbeteren met een maximum van label B. Ieder jaar plannen zij daarom groot onderhoud aan hun woningbezit.

Locatie: dit project is te bezoeken van 10.00 – 14.00 uur.

Alle projecten bekijken? Bezoek dan de website van de Dag van de Bouw 2019.

Artist impressions EMA: Rijksvastgoedbedrijf.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!