Drie zij-instromers verruilen kokslepel voor spanningzoeker

De Makers van Morgen/Carrieremakers/Drie zij-instromers verruilen kokslepel voor spanningzoeker

De interesse voor werken in de techniek groeit: uit allerlei sectoren stromen nieuwe mensen in. Bij Van den Pol Elektrotechniek in Montfoort bijvoorbeeld. Daar maakten Rowan, Ralph en Rémon alle drie de carriereswitch van horeca naar techniek. Waarom die keuze, en hoe bevalt ze dat?

“Een meer regelmatig leven”

Rowan van Zanten, Monteur Service & Onderhoud: “Creatief bezig zijn en gasten een leuke tijd bezorgen; dat trok me aan in het koksvak. Maar je maakt lange dagen en werkt op momenten dat anderen vrij zijn. De installatiebranche leek me altijd al leuk en de werktijden zijn een stuk prettiger. Over Van den Pol hoorde ik goede verhalen. En het is in de buurt, zeker belangrijk. Het bevalt uitstekend, vooral het meer regelmatige leven. Ook in deze functie gaat het erom klanten blij te maken. Mijn advies aan horecamedewerkers die de overstap overwegen: gewoon doen.”

“De installatiebranche betaalt veel beter”

Ralph Kooyman, Monteur Service & Onderhoud: “Na zo’n vijftien jaar in de horeca met ups en downs wist ik dat ik dit niet tot mijn pensioen zou blijven doen. De piekwerkdruk stond me echt tegen. Ik kreeg een tip over vacatures voor de afdeling Service & Onderhoud bij Van den Pol. De installatiebranche betaalt veel beter en ik heb bijna alle weekenden vrij. Waar ik gewend was in teamverband te werken, ben ik nu meer zelfstandig. Maar in de basis hebben beide functies een dienstverlenend karakter. Het geeft telkens een tevreden gevoel als je de klant helpt met telefonische support, het oplossen van een storing of onderhoud van hun systeem. Tip voor anderen die aan een carrièreswitch denken: volg een DISK-training. Die zorgt voor handvaten om de juiste keuze te maken. Het gaf mij de bevestiging dat ik bij Van den Pol op mijn plek zit.”

“Beter te combineren met mijn gezin”

Rémon van Toorn, Planner Service & Onderhoud: “Na zes jaar chef-kok was duidelijk dat de combinatie met een gezin niet ideaal is. Door corona merkte ik hoe fijn het is om thuis te eten en ook de weekenden thuis te zijn. In de derde lockdown koos ik voor Van den Pol. Het hechte familiegevoel dat ik ken uit de keuken vind je hier ook. Als er problemen zijn, moet je net als in het koksvak met druk kunnen omgaan. Het draait bij Van den Pol niet om individueel succes; als team gaan we ervoor om dingen te bereiken. Ik haal veel plezier uit het snel schakelen om aan het eind van de dag iedereen geholpen te hebben. Natuurlijk is het spannend om zo’n overstap te maken. Maar je krijgt er geen spijt van.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!