Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Equans bouwt nieuwe dockingstations voor binnenvaartschepen

Electroproject, onderdeel van Equans, bouwt in opdracht van ZES (Zero Emission Services) twee dockingstations voor binnenvaartschepen in Alblasserdam. Die gaan batterijcontainers opladen waarmee grote binnenvaartschepen straks elektrisch kunnen varen. De eerste van de twee dockingstations is eind dit jaar klaar.

Hoe maken we de binnenvaart CO2-neutraal? Start-up ZES (Zero Emission Services), gefinancierd door Ebusco, ING, Port of Rotterdam en Wärtsilä, ontwikkelde daarvoor de zogenaamde ZESPacks. Om deze verwisselbare batterijcontainers voor binnenvaartschepen te laden, opende anderhalf jaar geleden het eerste dockingstation in Alphen aan den Rijn. Ook dit station bouwde Electroproject in opdracht van ZES. Nu volgen een tweede en derde laadstation in Alblasserdam, die respectievelijk eind dit jaar en in Q1 2024 worden opgeleverd.

Onbemande dockingstations

“Wij leveren de dockingstations uiteindelijk geheel gebruiksklaar op”, vertelt Ronald Waaijer, accountmanager bij Electroproject. “Het laadstation krijgt twee connectors van elk één megawatt, die kunnen worden aangesloten op de 20-voets batterijcontainers. Daarna kan het laden beginnen, waarbij twee containers tegelijk kunnen laden.”

Het dockingstation is semi-onbemand. Electroproject helpt, naast de bouw, mee met de ontwikkeling van protocollen en standaarden. Die moeten ervoor zorgen dat alle batterijen op elk laadwisselstation passen en op elk schip kunnen worden aangesloten.

Ook aan land bruikbaar

Op het laadstation worden de lege ZESPacks omgewisseld voor volle. “Zo kunnen de schepen snel doorvaren, met minimale wachttijd”, aldus Ronald. ZES koos Alblasserdam als locatie vanwege de goede havenfaciliteiten. “De schepen moeten immers kunnen aanmeren”, legt Ronald uit. “Daarnaast moeten er kranen zijn om de containers van en aan boord te krijgen.”

Om de lege batterijcontainers onderweg om te wisselen voor volle, richt ZES de komende jaren een netwerk in van openbaar toegankelijke laadpunten. Zo kunnen binnenvaartschepen snel ‘bijtanken’ langs de hoofdvaarroutes en bij terminals. Als de batterijen niet aan boord worden ingezet, zijn ze ook tijdelijk aan land goed bruikbaar. “De ZESPacks zijn bijvoorbeeld ideaal om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Bovendien zijn ze een prima oplossing voor een tijdelijke lokale vraag naar elektriciteit.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!