Hoe monteer je hoogwaardige nieuwe installatietechniek in een munitiebunker, 191 keer in korte tijd? Die uitdaging kregen directeur Bernard Nederhoed en projectleider Harold Suk van Harwig Installatietechniek. “Dat betekende: in hoog tempo 191 keer dezelfde klus, met militaire discipline en chirurgische precisie – om geen knip verkeerd te zetten!”
De 191 munitiebunkers op het grootste munitieopslagdepot van Defensie in Veenhuizen worden gebruikt om munitie van de Nederlandse krijgsmacht op te slaan. Vanwege wet- en regelgeving moesten die nieuwe installatietechniek krijgen, én nieuwe bliksembeveiliging. Na een openbare aanbesteding van het Rijksvastgoed ging die opdracht naar Harwig.
Gevaarlijke tijdsdruk
Voor de mannen (m/v) van Harwig Installatietechniek was deze klus in méér opzichten spannend. Nederhoed: “Dat begon natuurlijk al bij de omgeving – munitiebunkers. Elke bunker werd voordat we erin aan de slag gingen eerst leeggeruimd. Maar het was niet mogelijk om alle bunkers op het complex helemaal leeg te maken en het hele gebied veilig te stellen. We moesten dus werken met de wetenschap dat zich in de bunkers even verderop gewoon munitie bevond.”
De grootste uitdaging zat in de snaarstrakke deadline. Nederhoed: “Deze was bijna onhaalbaar met acht munitiebunkers per dag om de opleverdatum halen. Een belangrijk deel van het project was dus: plannen. Ervoor zorgen dat álle partijen op het ‘moment suprême’ klaarstonden met de juiste mensen met de juiste opleiding – en zelfs met een Verklaring Omtrent Gedrag. Daarnaast met de juiste materialen en gereedschappen en de juiste kennis om de werkzaamheden goed, efficiënt en bovenal veilig uit te voeren. Bijzonder was wel dat de tijdsdruk een sfeer creëerde waarin iedereen mét en naast elkaar samenwerkte met eenvoudig één gemeenschappelijk doel: de deadline halen.”
Focus houden
Projectleider Suk is trots op zijn mensen: “Het installatieteam bestond uit ongeveer tien man die we gedurende die weken scherp in de gaten hebben gehouden. Vergeet niet dat het lastig is om focus te houden wanneer je 191 keer hetzelfde moet doen. Om die reden hebben we ook regelmatig wisselingen in het team gehad om deze focus maximaal te behouden.”
Mission accomplished!
Op basis van de gedegen voorbereiding, een gemotiveerd team en een uitstekende samenwerking (en een béétje geluk met de weersomstandigheden) slaagde het team erin om deze ‘explosieve’ klus binnen de tijd af te ronden. Nederhoed: “En aan het eind van de rit werden we door het Rijksvastgoedbedrijf beoordeeld met een tien. Daar zijn we enorm trots op. Wát een project!”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!