Niels van Baalen - De Lier - VB-WORKS

“Wat loopt die Kreidler, 110? Dan kom je er wel!”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Wat loopt die Kreidler, 110? Dan kom je er wel!”
Ondernemer: Niels van Baalen (1980), VB Works De Lier, sinds 2018.
Achtergrond: “Tuindersgezin – hard werken.”
Doet: Divers installatiewerk, van 4D-bioscoopzalen tot sanitair Pathé Tuschinski.
Medewerkers: Flexibel netwerk van specialisten.

Dromen

“Ik heb altijd een pesthekel gehad aan school. Maar ik was wel technisch handig en wilde graag werken. Wat ik vroeger wilde worden, daar had ik geen voorstelling bij. Ik wilde naar de lts maar moest naar de havo. Alleen de basisvakken – niet echt mijn ding. Met wat omwegen via tuinbouw en motorvoertuigen kwam ik via een leerplichtambtenaar in 1996 in een leer-werktraject. Badkamers maken en verwarming installeren. De eerste loodgieter wilde me niet; toen ik op mijn opgevoerde Kreidler bij de tweede op sollicitatiegesprek kwam, vroeg die of ik technische opleiding had. Toen ik nee zei, vroeg hij hoe hard mijn brommer liep. ‘Wat, 110?’, reageerde hij. ‘Dan komt het wel goed met je!’ Ik kon gelijk beginnen. In 1996 ben ik gaan loodgieteren, vanaf 2004 als ondernemer. Eerst met een compagnon, sinds 2018 alleen. Beter.”

Denken

“Ik ben een doener maar denk ook goed na. Zo’n technische ruimte van een 4Dx-bioscoopinstallatie, dat is écht gaaf om te maken. Wat daar op de muur zit geschroefd, bedenk ik uit het hoofd. Is dat kunst? Ja, ik ben daarin een beetje autistisch. Ook over later denk ik veel: ik wil graag mijn schaapjes op het droge hebben. Niet met een groot bedrijf van vijftien man ofzo; als werkgever zou ik waarschijnlijk een slavendrijver zijn, haha. Ik wil vooral vrij zijn, onafhankelijk. Ook financieel. Als zelfstandige kun je in deze sector met efficiënt werken goed verdienen. En met samenwerken: we hebben hier in het Westland een groepsapp met 35 tot 40 installateurs, allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Ideeën uitwisselen, elkaar te helpen met tips en materialen – vrije jongens die elkaar wat gunnen.”

Doen

“Naast het installatiewerk heb ik samen met m’n vrouw een aanhangerverhuurbedrijf én een dochteronderneming: VB Waterontharders. In Amerika en België gebruikt bijna iedereen ontharders. Logisch: dan heb je geen kalk meer in je badkamer, het is beter voor je ketel en je kranen. En douchen met onthard water voelt veel lekkerder! Ik heb een exclusief dealerschap voor de Home Water Station. Die onthardt én neutraliseert de smaak: Spa blauw uit je eigen kraan. Ik hoop dat dat het wordt. Lichamelijk ben ik nog prima lenig en fit, maar ik wil niet tot mijn 70ste keihard door hoeven. Liever nog effe tien jaar knallen en dan rustiger aan: een huisje of loods kopen en opknappen, een nieuw huis bouwen hier aan het water. En voor de hobby sleutelen aan klassieke auto’s. Ik heb onder meer een El Camino en Chevy Nova uit ’69 en een ’74 Ford Gran Torino – type ‘Starsky & Hutch’. Als er maar een V8-motor in zit.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!