Festivalzomer: technici pakken 6 x hoofdrol op mega-events

De Makers van Morgen/Festivalzomer: technici pakken 6 x hoofdrol op mega-events

Zomertijd is festivaltijd! Van Bruce Springsteen tot Rammstein, van Pinkpop tot Defqon.1 of Concert At Sea, en van Zwarte Cross tot Lowlands. Terwijl jij geniet van jouw favoriete artiest, spelen achter de schermen honderden technici een glansrol bij 6 dingen waar geen event zonder kan. Kijk maar!

Goed beschouwd is het giga knap: waar normaal vooral gras groeit en koeien grazen, verrijzen in de festivalzomer complete ‘pop-up mini-steden’. Mega-podia, campings, elektra, waterleidingen, riolering, high-capacity datanetwerken… Met draadloos internet zodat elke bezoeker de mooiste reels en stories kan sturen en mega videowalls waarop je elke act tot achterop het veld vlijmscherp ziet. Met surround sound alsof je zélf op het podium staat. En wil je een verkoelend drankje of een warme hap? Geen probleem: bars, taps, grills, eettentjes, pinautomaten en toiletten – alles werkt!

Speakers, LEDs en vlammenwerpers

Daar komt veel bij kijken. Of ‘veul’, zoals ze op de Zwarte Cross zeggen. Een paar cijfers: het decor van de nu al legendarische nieuwe main stage op het Achterhoekse festival telt 5500 vierkante meter, 150 speakers, 380 LED panelen, 300 lampen en 26 vlammenwerpers. In totaal 650.000 kilo materiaal, opgebouwd uit 27.500 onderdelen en 35 kilometer stalen buis, vervoerd in 45 trailers.

Wie al die dingen opbouwen? Handige technici met verstand van zaken! Elk festival heeft er al snel honderd van, en de grootste festivals vele malen meer. Samen verzorgen die de 6 dingen waar geen event zonder kan:

1. Elektra: Let there be light!

Slimme jongens met verstand van elektrotechniek plaatsen aggregaten en trekken talloze kilometers kabels om te zorgen dat de verlichting, de led-videoschermen, de instrumenten, de versterkers, de licht- en vuurwerkshows én alle speakers op alle podia stroom krijgen, de lichtmasten op het terrein werken en de drankjes koud blijven. (En: ze voorzien de aggregaten, tribunes, lichtinstallaties, masten en podia altijd van bliksembeveiliging. Geen overbodige luxe in ons on-weerlandje.)

2. Water en sanitair: Let it flow…!

Gratis tapwater op snikhete dagen? Een koele klets in je gezicht? Een snelle douche na een paar uur raven? Of gewoon je blaas kunnen legen en een toilet kunnen doorspoelen? Het lijkt allemaal totaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker niet op een uitgestrekt terrein dat gisteren nog gewoon een grasveld was. Festivals kunnen niet zonder de watermannen en -vrouwen die de tijdelijke watervoorziening en riolering op het terrein regelen. Van drinkwatertanks en waterleidingen tot mobiele toiletten en douches. Zij zorgen ervoor.

3. Licht, audio, video: klimmen en bungelen voor een perfecte belevenis

Stoere riggers en monteurs klimmen op steigers en bungelen aan touwen om de geluidinstallaties naast en boven de podia te installeren, verlichting op te hangen en videowalls op te bouwen. Dat doen zij allemaal om jou een perfecte belevenis te bezorgen, met een uitgekiend licht- en geluidsplan voor de perfecte show. Da’s stevig aanpakken, maar ook echt uniek: hoe cool is het dat jij het podium opbouwt, het geluid regelt en de lichtshow aansluit voor de show van jouw favoriete wereldster? En welke kantoorheld kan zeggen dat-ie op zijn werk backstage kan chillen met wereldsterren als Rammstein, Springsteen, Garrix, Travis Scott, Jagger of Taylor Swift?

4. Data-netwerken: Alles & iedereen verbonden

Wat doe jij vooral als je naar een festival gaat? Precies: appen met je vrienden en je mooiste momenten delen op je socials. Data zijn op elk festival een eerste levensbehoefte. Sterker nog: zonder betrouwbare dataverbinding kom je met je QR-ticket op je mobiel niet eens binnen! En wat dacht je van de laptops, beveiligingscamera’s en IP-telefoons die de organisatie in gebruik heeft voor het evenement? Of de digitale aansturing van licht en geluid? Alles moet werken, ook als tienduizenden mensen tegelijk hun eigen livebeelden van de hoofdact willen casten. Geen zorgen: de slimme ‘data-busters’ houden alles en iedereen connected. Bijvoorbeeld met een breedbandverbinding, een eigen wifi-netwerk en stevige steunzenders.

Festivaltechniek in actie: tips voor deze zomer

4-7 juli: Rock Werchter (Werchter, BE)

12-24 juli: Big Rivers Festival (Dordrecht)

12-14 juli: City of Dance Festival (Middelburg)

18-21 juli: Zwarte Cross (Lichtenvoorde)

2-3 augustus: Waterpop (Wateringen)

16-18 augustus: Lowlands (Biddinghuizen)

17-18 augustus: Reggae Lake (Amsterdam)

5. Nevelkoeling: Houdt je hoofd koel

Het kan op zomerse dagen flink warm worden op een festivalterrein, door de zon, de verlichting en een bewegende massa van op elkaar geplakte mensen. Tot voor kort rolden ze dan de brandslang uit om het publiek verkoeling te brengen. Tegenwoordig gaat dat subtieler: met hogedruk vernevelingssystemen. Die verspreiden micro-waterdruppels over de mensenmenigte. Door filtering en UV-desinfectie is deze manier van koeling ook nog eens superveilig. De slimme vernevelaars draaien aan de juiste knoppen zodat jij het hoofd koel kunt houden, zónder drijfnat te worden.

6. Camerabeveiliging: Een digitaal oogje in het zeil

En dan de veiligheid, super belangrijk overal waar vele duizenden mensen bij elkaar komen. Op elk groter event houden IP-camera’s een digitaal oogje in het zeil. Die zien nu eenmaal meer dan mensen. Ze overzien het terrein en de bezoekers. Je hebt ze vast wel eens zien hangen, maar weet je ook hoe die daar komen? Beveiligingsspecialisten plaatsen de verplaatsbare cameramasten of bevestigen ze aan bestaande palen. Ze regelen de camera’s in en verbinden die met het internet. Op grotere events richten ze zelfs een speciale meldkamer in, waar experts verdachte beelden ‘in VAR-stijl’ beoordelen en zo nodig snel optreden. Zodat jij zorgeloos kunt genieten.

Conclusie?

Je ziet: ook festivals en buitenoptredens zijn alleen mogelijk met techniek – en de helden die die techniek kennen en beheersen! Evenemententechniek is super veelzijdig; veel bedrijven en freelancers hebben zich erin gespecialiseerd. Ze bieden tijdelijke en/of mobiele oplossingen en hoppen van event naar event. Zoals batterijspecialist Wattsun uit Arnhem, die in 2023 zelfs met Coldplay op wereldtoer ging. Tja, wat is er ook niet leuker dan in korte tijd met meerdere teams ‘from scratch’ een compleet festival op te bouwen. Voor een geslaagd event en een onvergetelijke ervaring voor tienduizenden bezoekers. En na het werk met collega’s een welverdiend biertje te drinken rond een kampvuur.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!