Coldplay op wereldtournee met energie van Arnhemse tech-startup

De Makers van Morgen/Coldplay op wereldtournee met energie van Arnhemse tech-startup

Fans van Coldplay genieten in 2023 bij de Music of the Spheres-wereldtour ‘low carbon’ van hun favoriete band. De slimme Nederlandse tech-startup Wattsun levert tijdens de concerten schone stroom via zelf ontwikkelde, draagbare power banks.

In 2019 kondigde Coldplay na de release van hun album Everyday Life aan om niet meer te gaan touren. Volgens hen was een echt duurzame tour toen (nog) niet mogelijk. Nu is dat anders! Mede dankzij het Arnhemse bedrijf Wattsun kunnen fans over de hele wereld straks hun favoriete band toch weer live zien optreden – onder meer met vier concerten in de Amsterdam Arena. De draagbare power banks van deze tech-startup maken stinkende dieselaggregaten overbodig.

Docks en Packs

De units bestaan uit een Wattsun Dock waarop je diverse Wattsun Packs kunt plaatsen. Zo’n Dock heeft een 230 volt aansluiting en levert 1500 of 2000 watt power. Door er diverse Wattsun Packs op te stapelen kun je de capaciteit vergroten. De packs worden opgeladen met zonnepanelen, via kinetische dansvloeren van Energy Floors, door speciale fietsen waarop bezoekers stroom kunnen opwekken, of via netstroom.

Foto: Wattsun – Koen Olieslagers.

Formaat en gewicht van een kratje bier

Wattsun werd in 2016 opgericht door Bart Hendriks en Koen Olieslagers. Zij ontwikkelden de accupacks als schoon en stil alternatief voor dieselaggregaten, die veel lawaai maken en uitlaatgassen produceren. Op de Wattsun Dock passen tot vier Wattsun Pack-accu’s. Volgens medeoprichter Bart Hendriks zijn de modules net zo groot en zwaar als een kratje bier en kan iedereen zonder technische kennis ze installeren.

Events, bouw en film

Wattsun maakte de afgelopen jaren al naam als ‘power partner’ op events en festivals. Zo verzorgden zij al eerder de energie bij Mysteryland, Awakenings en Noorderslag. Ook tijdens de Gay Pride brachten hun modules uitkomst.

Toen vrijwel alle evenementen in 2020 vanwege corona werden afgelast, breidden de Arnhemse uitvinders hun business uit naar de bouwsector. Ook dat bleek een schot in de roos: bouwbedrijven die willen verduurzamen, kunnen dankzij de innovatie van de Arnhemmers afscheid nemen van hun walmende dieselaggregaten en overstappen op geluidloze en emissievrije power banks. De filmindustrie, die bij opnames ook vaak op locatie stroom nodig heeft, heeft de krachtige draagbare stopcontacten van Wattsun inmiddels ontdekt.

Watt’s next?

Op de vraag waar hun volgende grote doorbraak komt, moeten ze bij Wattsun het antwoord nog even schuldig blijven. Maar dat dit bedrijf een blijvertje is, lijkt vast te staan. In 2021 werd Wattsun nog uitgeroepen tot één van de 100 innovatiefste bedrijven van Nederland.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!