“Hier is 70% van de installateurs parttimer, dat werkt heel goed”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Hier is 70% van de installateurs parttimer, dat werkt heel goed”

Parttimers aannemen? Veel installatiebedrijven zijn daar huiverig voor. Bij installateur Evema Beveiliging & Communicatie niet: daar is 70% van de mensen parttimer én werken ze al jarenlang met zij-instromers.

Vlogger Joshua Alagbe gaat voor Techniek Nederland in één van zijn jongste video’s op bezoek bij Evema in Apeldoorn en ontdekt hoe ze dat doen. Daarin loopt hij ook mee met Leonie Kiezenberg, de meest recente ‘zij-instromer topster’ bij het bedrijf. De voormalige diëtiste was niet gelukkig met haar werk en ging op zoek naar een plek waar ze werk en leren kon combineren. Kiezenberg: “Bij veel andere bedrijven mocht ik niet eens op gesprek komen of een dagje meelopen. Bij Evema mocht ik op gesprek komen en een weekje meelopen. Dat beviel van beide kanten goed.”

Zij-instromers opleiden

De situatie in de markt heeft ervoor gezorgd dat Evema al vroegtijdig moest beginnen met het opleiden van zij-instromers. Zo vertelt René Kamphuis, directeur Evema, dat ze goed gekeken hebben naar het bewust creëren van een interessante werkplek voor zij-instromers. Met als doel die op te leiden tot vakbekwame monteurs. Die aanpak geeft het bedrijf nu een mooie voorsprong op andere techniekbedrijven. Zijn advies is dan ook: ga met de tijd mee, bied je mensen de gelegenheid om parttime te werken en geef zij-instromers een podium om te excelleren.

Feeling houden met thuis

Ook Kiezenberg vindt het fijn om parttime te kunnen werken: “Bij de meeste techniekbedrijven is parttime werken niet vanzelfsprekend. Hier kan dat wel. Het was geen harde eis van me, maar ik ben er heel blij mee. Zo heb ik een dag van de week tijd om de kinderen van en naar school te brengen, en hou ik beter feeling met thuis.”

Bekijk de video hieronder:

Wil je meer weten over zij-instroom en werken met zij-instromers? Kijk op www.technieknederland.nl/instroom.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!