Buitenzijde-Omnisport-Apeldoorn

Hoe houd je een wedstrijdlocatie topfit?

Omnisport in Apeldoorn is een in 2008 gebouwd sport- en evenementenstadion. Door de A-status van het NOC*NSF is dit een unieke wedstrijdlocatie in Nederland en mogen hier Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek worden gehouden. Het installatieonderhoud van Omnisport wordt al 5 jaar verzorgd door Lomans. Deze totaalinstallateur zorgt dat de wedstrijdaccommodatie topfit blijft.

Na het faillissement van de voormalige installateur van Omnisport werd Lomans aangetrokken voor het preventief en correctief onderhoud van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. 2 keer per maand loopt een servicemonteur een dag lang alle installaties na. De ene keer is dat een E-monteur, de daaropvolgende keer een W-monteur. En tijdens grote evenementen neemt Richard van Tongeren, contractbeheerder bij Lomans, zijn laptop mee om in een kantoor van Omnisport te werken, zodat hij één oog op het gebouwbeheersysteem (GBS) kan houden.

Luchtkasten-boven-de-wielerbaan.-Links-Richard,-rechts-Wim
Luchtkasten boven de wielerbaan. Links Richard van Tongeren, rechts Wim Bouter.

Onregelmatigheden oplossen voordat ze een probleem worden

‘Doordat we hier elke 2 weken een uitgebreide inspectieronde houden, weten we 95 % van de onregelmatigheden op te lossen voordat ze een probleem kunnen worden’, vertelt Wim Bouter, servicemonteur W.

‘Mijn werk begint al als ik buiten kom aanrijden. Vandaag zag ik dat een stuk bestrating is opengehaald, waarschijnlijk door vandalen. Dat meld ik bij de beheerder, want ik maak me dan zorgen over de onderliggende wko-bronnen. Binnen ga ik als eerste kijken in het GBS of alles draait zoals het moet. Daarna maak ik een ronde door de servicegangen. Dan speur ik naar mogelijke lekkages, met mijn ogen, maar ook met mijn neus.’

‘Het is nu 14.00 uur en ik heb al 10.000 stappen gezet. Bijna altijd vind ik aandachtspunten. Dat hoeft niet betekenen dat iets kapot is, het kan ook zijn dat ik rapporteer dat een bepaalde lager geluid begint te maken. Dan weet je dat dit op termijn actie vereist, en kunnen we de beheerder en directie hier op voorbereiden.’

Het GBS monitort en corrigeert

Omnisport beschikt over een wko-installatie met betonkernactivering. Daarbij zorgen waterleidingen in het beton voor verwarmen en koelen, zoals bij vloerverwarming maar dan dieperliggend. Deze installatie is aangevuld met luchtverwarming en -koeling met een twincoil-systeem. Voor de piekvraag en het warme tapwater zijn er gasgestookte cv-ketels.

Omdat het bij topsportprestaties in wielrennen en atletiek draait om fracties van seconden, moet de installatie perfect doen wat wordt gevraagd. Het GBS meet hiertoe de temperatuur op 8 plaatsen van de wielerbaan en op 4 plaatsen van de volleybalhal. Ook meet het systeem de CO2 in beide ruimten, de pomp- en dus watersnelheid in de betonkernactivering en luchtsnelheden in het ventilatiesysteem. Op grond van deze informatie stuurt het GBS de installaties automatisch aan.

Gelijk speelveld

Van Tongeren: ‘Sprinters, bij wielrennen en atletiek, willen een temperatuur van 27 °C, want dat is het beste voor hun spieren. Ook moet de luchtsnelheid op de baan bij de verschillende wedstrijden exact gelijk zijn, zodat niemand bevoor- of benadeeld wordt. Om die reden is de ventilatie van de tribune gescheiden van de baan.’

De-ventilatiekanalen-van-de-wedstrijdlocatie-in-beeld

Hij vervolgt: ‘Bij het WK Baanwielrennen van 2018 werden hier verschillende records gebroken en daar droeg de baan een bescheiden steentje aan bij. Maar dat steentje is groot genoeg voor sportbonden om voor deze wedstrijdlocatie te kiezen. Andersom kunnen verkeerde omstandigheden de populariteit snel doen dalen.’

Automatische aansturing houdt zelfs rekening met de weersverwachting

Omdat betonkernactivering een traag werkend systeem is, moet de installatie tijdig naar de eisen van een bepaald evenement worden gestuurd. Ook het aantal bezoekers en het weer hebben invloed op wat de installaties moeten doen.

Boven de wielerbaan- wedstrijdlocatie
Tijdens wedstrijden moeten de luchtvochtigheid en temperatuur optimaal zijn.

Om de invloed van al deze componenten bij elkaar te brengen, maken Omnisport en Lomans sinds anderhalf jaar gebruik van de Cloud Energy Optimizer. Dit is een add-on van het GBS dat op basis van de weersverwachting en een aantal kengetallen automatisch de energievraag van het aankomende evenement voorspelt en daarop stuurt. Zo biedt Omnisport de ideale omstandigheden voor nieuwe records.

Fotografie: Paolo Bouman.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!