Bij Paree in ’s-Heerenhoek nemen ze ieder jaar zo’n 10 nieuwe leerling monteurs aan. Dat betekent veel en lang investeren in toekomstige volwaardige werknemers. Het kost even tijd, maar het loont: “Hier komen de toptechneuten van de toekomst uit.”
Pieter Paree, algemeen directeur bij Paree B.V. speelt met zijn bedrijf in op de toekomstige vraag aan de sector. Natuurlijk doet hij dat voor de continuïteit van zijn eigen bedrijf, maar ook voor de branche als geheel. “We moeten met z’n allen onze schouders eronder zetten”, aldus de Zeeuwse directeur.
Elk jaar 10 nieuwe, dat is best veel. Hoe doe je dat?
“Wij nemen ieder jaar inderdaad zo’n 10 jongens en meiden aan. Wij leiden ze zelf op. Dat betekent dat ze vier dagen in de week bij ons leren en werken, en één dag in de week naar school gaan bij Scalda. Dat zijn dus door de jaren heen best veel leerlingen. Ook hebben we ook een groot leslokaal waar we hen specifieke technieken bijbrengen die ze niet op de opleiding leren. Zo leren ze alle kneepjes van het vak op de manier die bij Paree past.”
Investeren in studenten; dat is hoe installatiebedrijf Paree vorm geeft aan wendbaar werkgeverschap
Een eigen leslokaal zelfs, leren je medewerkers daar alles?
“Nee, dat is echt om specifieke technieken en kennis aan te leren. Of om af en toe bij te scholen. Het meeste leren ze in de praktijk, begeleid door een zelfstandig monteur. Daardoor zijn ze allemaal aan het werk op projecten. Zelfs eerstejaars leerlingen kunnen op deze manier al zelfstandig bepaalde werkzaamheden doen.”
Maken ze wel eens fouten op zo’n project?
“Er is natuurlijk altijd een zelfstandig monteur bij, dat scheelt. Door fouten te maken leer je hoe het niet moet en daarmee ook hoe het juist wel zou moeten. Het zorgt ervoor dat je jezelf kunt ontwikkelen en kunt groeien. Daarnaast zijn sommige jongeren nog maar 16 of 17 jaar als ze bij ons beginnen en dat vergt gewoon wat meer geduld. Enkele van onze begeleiders geven ook extra les, waarin ze meer tekst en uitleg geven over alle innovatieve technieken die we gebruiken.”
Wat zijn je ambities met de leerlingen?
“De meeste leerlingen starten bij ons op niveau 2 en groeien door naar niveau 3. We stimuleren iedereen om ook niveau 4 te halen. Na hun opleiding kunnen ze doorgroeien naar een functie als zelfstandig monteur, werkvoorbereider, tekenaar, programmeur, projectleider, manager of zelfs directeur. Peter Bek is één van de vele mooie voorbeelden: hij is in 1974 bij Paree begonnen als leerling monteur en is nu operationeel directeur.”
Is dit voor ieder bedrijf weggelegd?
“Het kan best spannend zijn, maar wij hebben de regel dat iedere zelfstandig monteur een leerling meeneemt op pad. Zo verdeel je het werk onder de collega’s en leren de leerlingen het vak in de volle breedte. Volgens mij is dat mogelijk voor elk bedrijf, groot of klein. En het werkt! Er komen echt de toptechneuten uit voor de toekomst.”
Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!