‘Houtbouwprijs’ voor hoofdkantoor Triodos

De Makers van Morgen/‘Houtbouwprijs’ voor hoofdkantoor Triodos

Het hoofdkantoor van de Triodos Bank in Driebergen heeft de Nationale Houtbouwprijs 2021 gewonnen. Het ontwerp van RAU Architects was vooraf bij publiek en vakjury torenhoog favoriet. “Het is al de zevende prijs”, lacht Evert Adams van installateur Bosman Bedrijven uit Amersfoort.

Valley in Amsterdam, de Fenixloodsen Rotterdam, EDGE Eindhoven: Evert Adams is als projectmanager betrokken bij veel bijzondere gebouwen in Nederland. Maar het hoofdkantoor van Triodos Bank was zijn mooiste, vindt hij nog steeds. “Het ligt prachtig op het historische landgoed: natuur en gebouw vallen hier samen. Daarnaast is het zo’n revolutionair ontwerp! Ga maar na: Het oorspronkelijke plan stamt uit 2012 en het is nog steeds vernieuwend. De manier waarop wij nog lang over bouwen gaan denken, werd in 2019 gerealiseerd door Triodos. Het ontwerp was toen al zeven jaar oud.”

Dat is precies wat de vakjury van de Nationale Houtbouwprijs ook stelde in haar rapport. “Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving”, aldus de jury. “Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen.”

Puzzelen

Bosman Bedrijven werd in 2016 verantwoordelijk voor de installatietechniek. Er waren drie voorwaarden voor het Triodosgebouw: het moest circulair én energieneutraal zijn, en opgaan in het omliggende landgoed. “Er is in alle facetten nagedacht over duurzaamheid. Zo kom je tot verrassende inzichten”, zegt Adams, die eerder voor het platform Techniek Achter Nederland al vertelde over de geavanceerde duurzame installaties. “We waren continu dingen aan het maken die nog niet bestonden. Niks was standaard in dit project.” Dat betekende pionieren en modellen maken en vooral veel puzzelen om aan de normen te voldoen, legt Adams uit. “Die zijn bedacht voor de standaard situaties, want zo denkt de markt nu nog.”

Fundament

Adams heeft veel nieuwe principes geleerd tijdens dit werk voor Triodos: van nadenken over bouwvolgorde – er werd bijvoorbeeld gekozen om voor het begin van de bouw een definitieve netaansluiting te regelen, zodat die niet opnieuw hoeft te worden aangelegd zoals gebruikelijk – tot nieuwe manieren van samenwerken. “Voor een project als dit is integrale samenwerking nodig tussen aannemer, ontwikkelaar en installateur. Daarvoor heb je een goede relatie nodig, met transparantie en vertrouwen. Bij dit gebouw zijn we heel veel moeilijkheden tegengekomen, maar we hebben van tevoren afgesproken dat we elkaar altijd weten te vinden. Dat werkte. Als de relatie goed is, is het fundament veel steviger.”

Triodos Bank is gerealiseerd in opdracht van JOIN Projecten II (een joint venture van Triodos Bank en EDGE Technologies, voorheen OVG Real Estate). TBI-onderneming J.P. van Eesteren was aangewezen als hoofdaannemer en heeft samen met Bosman Bedrijven het ontwerp van RAU Architecten gerealiseerd. EX Interiors was verantwoordelijk voor het duurzame interieurontwerp. Het project ontving het BREEAM Outstanding-duurzaamheidscertificaat.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!