“Ik geloof erg in samenwerken met andere vakmensen”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Ik geloof erg in samenwerken met andere vakmensen”

Ondernemer: Frank Steenhuizen (1987), Steenhuizen Installatieservice in Alblasserdam, sinds 1 april 2020
Achtergrond: BBL-opleiding installatietechniek
Doet: cv-storingen, gaslekkage, waterlekkage, service & onderhoud, verwarming, leidingwerk en kleine verbouwingen.
Medewerkers: 1 collega (‘mijn partner’)

Dromen

“Als kind wilde ik automonteur worden. Maar mijn vader zat in de cv-ketels en zei: ‘Dat gebeurt niet, kom maar bij mijn bedrijf stagelopen.’ Dat beviel meteen erg goed. Door een goede opleiding in de praktijk kon ik al op mijn 17e zelfstandig cv-ketels vervangen. Dat werk heb ik, naast onderhoud en service, jaren gedaan. Maar bij elk bedrijf waar ik werkte, zag ik dingen die beter konden. Vooral wat betreft werkvoorbereiding en organisatie. In 2020 ben ik daarom voor mezelf begonnen. Ik gaf mezelf drie jaar om helemaal zelfstandig te zijn met eigen klanten. Maar het ging veel sneller. Dat kwam doordat mijn oude werkgever ermee ophield en veel van zijn klanten bij mij aanklopten. De administratie nam flink toe. Mijn partner is eind 2021 gestopt met haar baan en we hebben de keuze gemaakt om samen te gaan werken. In combinatie met ons jonge gezin werkt dit heel prettig.”

Denken

“Consumenten zijn in paniek door de hoge gasprijzen. Dat begrijp ik heel goed. Daar komt bij dat de overheid van alles roept wat vervolgens in de praktijk niet valt waar te maken. Alle ketels op waterstof! Ja, goed idee. De fabrikanten zijn er klaar voor. Alleen duurt het nog een jaar of acht voordat het leidingnet geschikt is. Hybride warmtepompen, nog zoiets. Hybride heeft de toekomst, zeker weten. Alleen zijn er nu nauwelijks systemen te leveren en geen vakmensen die hybride kunnen installeren. Er is een groot tekort aan monteurs maar ook aan leerlingen. Zelf zou ik heel graag iemand opleiden. Het lijkt me mooi iemand een goede toekomst te kunnen geven. Als je bij een bedrijf van hoog niveau in de leer komt, word je daar als leerling in meegezogen. Dat is mijn eigen ervaring. Zelf had ik een uitstekende leermeester. Het leuke is: nu huur ik hem soms in. We weten wat we aan elkaar hebben.”

Doen

“Is er door een leiding gehakt in een moeilijke hoek, dan bellen ze mij. Ik heb de naam dat ik van de lastige klussen ben. Mijn motto is: het komt altijd goed, hoe dan ook. In de drie jaar dat ik voor mezelf werk is er slechts één project geweest waar ik ’s nachts wakker van lag, waarover ik een beetje lag te piekeren. Maar ook toen kwam het goed. Voor ik een opdracht aanneem, wil ik wel weten wat de situatie ter plekke is. Is het leidingwerk een rommeltje, dan begin ik er niet meer aan. Ik heb de luxe dat ik selectief in klussen kan zijn. Werk is er genoeg. Als ik tegen een probleem aanloop waar ik niet meteen een oplossing voor zie, bel ik collega’s. Samen bedenken we dan altijd iets wat werkt. Ik zie mezelf geen personeel aannemen, maar geloof wel erg in de kracht van samenwerken met andere vakmensen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!