“Ik ontwerp dingen die nog bijna niemand kent”

De Makers van Morgen/Carrieremakers/“Ik ontwerp dingen die nog bijna niemand kent”

Lisa van Assen werkte jarenlang in de horeca. Tot ze thuis (bij haar eigen verbouwing!) ontdekte hoe leuk en veelzijdig techniekwerk is. Nu verdient ze daarmee zelfs de kost én bouwt ze aan haar carriere als BIM-modelleur.

Lisa volgt het traineeship BIM-modelleur en is werkzaam bij Boele Fire Protection in Ede, een specialist in watervoorzieningen, pompinstallaties en sprinklertanks in de brandbeveiliging. In dit traineeship doet ze onder begeleiding van experts praktijkervaring op met het ontwerpen van technische tekeningen voor bijvoorbeeld pompsets en brandblusinstallaties.

Van horeca naar techniek

Voordat Lisa de stap maakte naar de techniek, werkte ze jarenlang in de horeca. Over een baan in de techniek had ze nog nooit serieus nagedacht. Totdat ze naar een klusboerderij verhuisde en ontdekte dat ze het erg leerzaam vond om zelf mee te werken aan allerlei facetten van de verbouwing. Zo werd zij in korte tijd verliefd op werken in de techniek.

In de techniek kun je heel goed specialiseren en kun je allerlei kanten op!

Traineeship tot BIM-modelleur

In haar vroegere horeca-baan miste Lisa uitdaging. Dus toen zij een advertentie van een traineeship in de techniek voorbij zag komen, was haar interesse snel gewekt. Na een aantal gesprekken met de recruiter en de ervaringen van andere trainees te hebben gehoord, besloot ze de stap te nemen en van start te gaan met het traineeship tot BIM-modelleur. Een keuze waar ze geen spijt van heeft gekregen. Zo zegt Lisa: “De techniek is een dynamische branche die altijd in ontwikkeling is. Je kunt je heel goed specialiseren, en kunt er allerlei verschillende kanten op.”

Ontwerpen en opbouwen

Ondanks dat ze de totaal nieuwe lesstof soms best pittig vindt, ervaart ze haar traineeship als heel ontspannen. Het werk biedt precies de uitdaging die ze zocht. Ze geniet van het ontwerpen en opbouwen van modellen en iets neerzetten dat nog niet bestaat. “Ik ontwerp dingen die nog niet bestaan, en die nog niemand kent – best bijzonder.”

Ook het contact met haar traineeship-aanbieder Bluetech Engineering bevalt haar goed. “Het contact is helder en open en niet puur zakelijk. Ze kijken goed naar wat je wilt en kunt als persoon, wat bij je past en wat je leuk vindt. Alles is bespreekbaar.”

Meer weten?

Heb jij interesse in techniek en zou je hier graag meer over leren? Kijk voor meer inspiratie op www.jekuntzoveelmeerindetechniek.nl, op www.wij-techniek.nl, op www.BeAnEngineer.nl of naar bijvoorbeeld het aanbod aan Bluetech Engineering traineeships.

(Met dank aan het platform Vrouwen in de Techniek / www.techniekvrouwen.nl.) 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!