“Ik wil ook oudere huizen energiezuiniger maken”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Ik wil ook oudere huizen energiezuiniger maken”

OndernemerGertJan Janssen (1981), Installateur met Energie, sinds 2017
Opleiding: MTS elektrotechniek niveau 4, MTS installatietechniek niveau 4
Doet: allround installatie- en loodgieterswerk
Medewerkers: geen

Dromen

“Van jongs af aan wilde ik al elektricien worden. Net als m’n vader. Ik was altijd druk bezig met de meccanodoos. Na mijn opleiding elektricien ben ik mij via opleidingen en cursussen gaan verbreden in het installatievak en heb ik ook mijn loodgietersdiploma gehaald. Na 15 jaar bij verschillende installatiebedrijven heb ik de stap gezet om als zelfstandige aan de slag te gaan. Mijn vrouw gaf het laatste duwtje. Ze zei: ‘Je bent bijna 35. Als je nu niet voor jezelf begint, doe je het nooit meer’. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad. De klant heeft een probleem of wens, ik bedenk iets en vervolgens ga ik dat uitvoeren. Zo te kunnen werken is voor mij het mooiste wat er is. En het zijn natuurlijk hele goede tijden. Er is werk in overvloed. Nee, ik droom er niet van nu zo snel mogelijk rijk te worden door mijn prijzen enorm te verhogen. In mijn werk help ik woningen te verduurzamen. Maar ook de klantrelatie wil ik duurzaam houden. Daar horen realistische tarieven bij.”

Denken

“Soms vind ik mezelf te veel een denker. Ik verdiep me in elke nieuwe technologie die op de markt komt. Dan probeer ik me situaties voor te stellen waar ik die technologie kan toepassen. Dat is leuk, maar het leidt ook wel eens af van het dagelijkse werk. En de techniek gaat zo snel, het is moeilijk alles bij te houden. Wat ik in elk geval op de voet volg, is hybride technologie. Zoals warmteketels die klaar zijn voor waterstof. Die zijn met name interessant in oudere, minder goed geïsoleerde huizen. Ik vind het een uitdaging ook die woningen energiezuiniger te maken. Als installateur kun je daarin een belangrijke rol spelen. Zo praat ik met klanten over energiebesparing. Ik probeer ze aan het denken te zetten. Je kunt de radiatoren wel waterzijdig inregelen en zo het energieverbruik terugbrengen. Maar als ieder gezinslid elke avond 15 minuten blijft douchen, ga je niet veel op je rekening besparen. En dat vertel ik ze ook.”

Doen

“Sommige mensen raken in paniek van de hoge gasprijzen. Als ik dan vraag: ‘Wat betaal je per kubieke meter?’, dan weten ze dat vaak niet. Dan laat ik ze de rekening erbij pakken en loop ik er samen met de klant doorheen. Ik maak een plannetje hoe de installatie energie-efficiënter kan worden. Vaak blijkt gas toch nog de goedkoopste optie. Ik zou in de toekomst meer willen adviseren. Communicatie met klanten gaat me goed af. Dat hoor ik ook terug. Waarschijnlijk omdat ik me echt verdiep in wat mensen willen. Samen bepalen we wat het moet worden. Soms helpt een klant mee om kosten te besparen. Dat is leuk, omdat je iemand dan echt beter leert kennen. Waar ik me nog in wil verbeteren is ‘nee’ zeggen. Ik wil graag iedereen helpen. In het verleden schoof ik dan met klussen zodat het allemaal net paste, of liet ik de klant te lang in onzekerheid. Ik heb geleerd dat het beter is snel duidelijkheid te geven. Een ander verbeterpuntje is het bijhouden van de administratie. Aan het eind van de dag ben ik daar vaak te moe voor. Nu zit ik tijdelijk thuis met een gebroken vinger, opgelopen tijdens het sporten. Mijn administratie heeft er nog nooit zo strak bijgelegen als nu.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!