Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Linthorst maakt Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) volledig gasloos

Linthorst Techniek haalt het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), het grootste rijksmonument van Amsterdam, volledig van het gas. Een mooi staaltje vakwerk: het betreft een enorm pand van 33.000 m2.

Op dinsdag 14 februari klonk het startsein voor de aanleg van een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO). Met behulp van deze WKO en de installatie van warmtepompen, gaat het KIT haar historische gebouw, nog dit jaar gasvrij verwarmen en koelen. Ook het KIT Hotel, dat momenteel wordt gerenoveerd, zal gebruik maken van de installatie.

Gasvrij Erfgoed

Het geheel wordt mogelijk door de eigen lucht-warmtepomptechniek van Linthorst Techniek. KIT is al acht jaar bezig het pand te verduurzamen en onlangs was het tijd voor de volgende stap naar gasloos. Dit gebeurt door middel van een warmte-koudeopslag en warmtepompen.

Het bedrijf heeft de nodige ervaring met de oplevering van gasvrije verwarming en koeling in bestaande gebouwen, ook in de erfgoed sector, maar dit is wel het grootste rijksmonument dat door het bedrijf is aangepakt.

“Door de inzet van onze hoge temperatuur warmtepompen hoeven we weinig te veranderen aan de binneninstallaties”, zegt Arend Jan Kamphuis, Engineer bij Linthorst. “Het zorgt ervoor dat de impact in een monumentaal pand minimaal is. In zo’n prachtig gebouw als het KIT wil je natuurlijk zorgen voor het behoud van alle originele elementen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!