Loodgieter Sam hot in media met ‘vak met toekomst’

De Makers van Morgen/Loodgieter Sam hot in media met ‘vak met toekomst’

Zaterdag 11 maart was Wereld Loodgieters Dag. Een hele dag lang stond dit belangrijke vak internationaal in de spotlights, en terecht. Eén collega scoorde extra veel aandacht: Sam Strijbis was in de krant en op tv hét gezicht van alle jonge sanitair-installateurs.

Sam Strijbis uit Dirkshorn is jong (22), ambitieus én loodgieter. Of, beter gezegd: sanitair-installateur. Als Nederlands kampioen sanitair- en verwarmingstechniek (deze maand verdedigt hij zijn titel) stond hij te shinen in diverse media.

Sam vertelde zijn verhaal onder meer in een artikel in het dagblad Trouw en zat aan tafel in het televisieprogramma Tijd voor Max (zie video, vanaf ca. 3’00). Daarnaast is en was hij natuurlijk te horen in de podcastserie ‘Aan de Bak!’. Zijn boodschap: “Het loodgietersvak is prachtig en heeft volop toekomst! Elke dag is anders. De ene dag sta je in een badkamer, de volgende dag repareer je een dakgoot of installeer je een warmtepomp.”

Als je veel investeert in je scholing, kun je goed verdienen.

Learning on the job

Binnenkort komt daar het werken met koeling bij, want Sam gaat op voor zijn STEK-certificaat. Ook is hij met zijn MBO 4-opleiding bezig als aanvulling op de MBO 2- en 3-kwalificaties die hij op zak heeft. Ondertussen werkt hij al een paar jaar voor Strijbis Installaties, het bedrijf van zijn vader. Al die kennis maakt hem multi-inzetbaar. Het heeft bovendien een ander belangrijk voordeel: “Als je veel investeert in je scholing, kun je goed verdienen.”

Bijdrage aan de energietransitie

Ons land telt nog altijd een tekort van zo’n 2.500 loodgieters, aldus Techniek Nederland. Die tekorten lijken de komende jaren snel terug te lopen. Het aantal vmbo-leerlingen dat kiest voor het technisch profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE), steeg dit schooljaar met 8%. Vooral het aandeel meisjes steeg sterk (een toename van 21%).

PIE is een goede opstap naar de MBO-opleiding tot sanitair-installateur. Sam snapt die toegenomen interesse wel: “Het is leuk om met je handen te werken. Wat jij maakt, dat zien mensen. Door de installatie van een warmtepomp zorg je dat huishoudens van het gas af kunnen. Dat is gaaf, zeker met de duurzaamheidsdoelen en energieprijzen van tegenwoordig.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!