Van onze leden
Hot news, projecten, updates en andere trotse berichten van onze leden. Dit zat er vers in onze redactiemailbox.

Loohuis test energieopslag met ‘buurtaccu’ in Almelo

Op steeds meer plekken loopt het elektriciteitsnet vol en zijn er beperkingen aan het terugleveren van duurzaam opgewekte energie. Door energie op te slaan kan elektriciteit slimmer worden gebruikt wanneer een overschot dreigt. Loohuis Installatiegroep B.V. test daarom de mogelijkheden van een buurtaccu.

Bij all-electric woningen wordt veel energie opgewekt middels PV-panelen. Veel van deze opgewekte energie gaat echter gelijk terug het net in omdat er op dat moment onvoldoende vraag is vanuit de woning. Dit is een extra belasting voor het elektriciteitsnet.

Door het toepassen van energieopslag (in dit geval met een buurtaccu) wordt de overdag opgewekte energie opgeslagen en gedurende de avond en nacht weer gebruikt. Met energiemanagement kun je het verbruik nog beter laten aansluiten bij de opbrengst. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine aangestuurd worden als er veel elektriciteit opgewekt wordt.

Samen met regionale partners gaat Loohuis Installatiegroep B.V. dit systeem de komende jaren monitoren. Nog slimmer omgaan met je opgewekte energie door apparaten. Het experiment betreft acht huurwoningen. De bewoners werken mee aan een twee jaar durend onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Twente. Slim omgaan met energie is het sleutelwoord. Gedrag is de belangrijkste factor om dit experiment te laten slagen.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!