Lopen in een caleidoscoop: een betoverende installatie

De Makers van Morgen/Lopen in een caleidoscoop: een betoverende installatie

Rondlopen in ’s werelds grootste caleidoscoop: dat kon begin februari op de 2022 LEAP Technologie Beurs in Riyadh. In een enorme installatie van 6 x 6 meter en 40 meter lang. Betoverend!

De ingenieuze technische installatie is ontwikkeld door de ‘entertainment architecten’ van Stufish. Het bedrijf claimt dat hun LEAPscape de grootste caleidoscoop ooit is – een officieuze titel die tot voor kort nog in handen was van een glaskunstwerk in Emmen. Stufish voerde het ontwerp uit met LED-tegels en strak gespannen spiegelend ‘GiantMirror’-folie. Dat maakte naadloze banen mogelijk, zonder zichtbare onderbrekingen.

De installatie bood de beursgasten een ‘meeslepende ervaring’: zij kregen een dynamische 360°-presentatie van natuur en bodemschatten van Saudi-Arabië, en een doorlopende beweging. De beelden werden met special effects gelaagd geprojecteerd op LED-tegels, die op hun beurt weer worden gereflecteerd in spiegels met een betoverend, bijna geestverruimend effect.

De bedenkers maakten hun ontwerp met 3DS Max software en virtual-reality brillen. Zo konden ze hun ontwerp vooraf goed testen. Met name de soepele overgang van de geprojecteerde beelden luisterde nauw; het was cruciaal dat die vloeiend in elkaar zouden overlopen én dat de voortdurende bewegingen bij de bezoekers niet zouden leiden tot epileptische reacties of misselijkheid.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!