“‘s Werelds grootste voetbalclub zonder eigen veld. Hoe dan!?”

De Makers van Morgen/Opinie/“‘s Werelds grootste voetbalclub zonder eigen veld. Hoe dan!?”

Techniek in het voetbal kent vele vormen. Buitenkantje links, hakje of aanname op de borst. Maar ook: automatische buitenspeldetectie, VR-trainen, nieuwe kunstgrasvezels… In deze columnserie geef ik je graag een sneak preview van technische innovaties in die belangrijkste bijzaak in ons leven, voetbal. Vandaag: de opkomst van performance trackers!

Door die ellendige lockdowns hebben meer mensen lol gevonden in hardlopen, fietsen of skeeleren. En wat hebben deze individuele sporters gemeen? Vrijwel iedere beoefenaar legt zijn/haar prestaties vast met een smartwatch, iPhone of bijvoorbeeld fietscomputer. En de meesten delen dit vol trots via de app van ‘de grootste sportclub ter wereld’, opgericht in Silicon Valley: Strava.

Ikzelf kreeg 2 jaar geleden als Sintcadeautje een Mylaps-transponder. Een enkelbandje met een chip erin die mijn rondetijden vastlegt wanneer ik als matig vaardige amateurschaatser rondjes rij op het kunstijs van de Vechtsebanen in Utrecht. De Mylaps-app geeft echter slechts ‘saai’ de rondetijden weer. Gelukkig is daar de Nederlandse supertechneut Luc Vinkenvleugel (ik vermoed een fanatiek schaatser en volgens zijn LinkedIn-profiel tech- en innovatie-expert). Hij heeft eigenhandig de app VinkSite gebouwd. Daarmee kan ik eindeloos ranglijstjes, grafiekjes en tabelletjes bekijken over mijn schaatsprestaties. En ik geef toe: dat analyseren geeft me bijna net zoveel lol als het sporten zelf. Dus dankjewel Luc!

En dan het voetbal, de grootste sport ter wereld. Daar is het meten van individuele prestaties alleen weggelegd voor welvarende profclubs. Een systeem dat met acceptabele nauwkeurigheid vastlegt waar spelers op het veld lopen en welke afstanden ze afleggen, kost al gauw enige tienduizenden euro’s tot enkele tonnen. Maar er komen betaalbare opties aan voor de amateurvoetballer. Vooralsnog wat minder nauwkeurig, maar met veel potentie. Zoals de Franse ‘Footbar’-tracker, die qua verkoop elke paar maanden verdubbelt en waarmee we ook in Nederland een grootschalige test hebben lopen. Voor minder dan 100 euro heb je daarmee al een sensor die je afgelegde afstand, sprintsnelheid, aantal schoten/passes en je schotkracht bijhoudt. Online zijn allerlei alternatieven te bestellen in de vorm van smart-schoenzooltjes, -scheenbeschermers en chips voor aan je voetbalschoenen – uiteraard allemaal inclusief analyse-app.

De lakmoesproef voor het slagen van deze producten zit hem in 2 dingen. Allereerst de nauwkeurigheid van de metingen. Worden de (betaalbare) sensoren en bijbehorende algoritmes zo goed dat ze ook echt een waarheidsgetrouw grafiekje produceren? Ten tweede de manier waarop je de data kunt gebruiken. Gaan trainers actief met de cijfers aan de slag? Dan blijven de gegevens relevant, iedere training of wedstrijd.

Hoe dan ook, de kans is groot dat er binnen enkele jaren een ‘Voetbalstrava’ bestaat waarop spelers hun prestaties kunnen inzien, delen met hun coach en vergelijken met hun teamgenoten én idolen. Dit wordt de grootste voetbalclub ter wereld, no doubt. En ik word zeker lid. Mijn tracker heb ik al in huis!

Giel Kirkels

Giel Kirkels is aanvoerder van de afdeling Onderzoek en Innovatie bij de KNVB. Vanaf de KNVB Campus werkt hij samen met een netwerk van bedrijven en kennisinstituten aan technische innovaties op en rond het voetbalveld. Dit netwerk komt samen in de Voetbal Innovatie Hub #11. Kijk op www.knvb.nl/11 voor meer info.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!