Auto in, podcast aan: ‘Aan de Bak!’

Als voorzitter van Techniek Nederland ben ik veel onderweg. Tussen de telefoongesprekken door luister ik in de auto graag naar podcasts. Sinds kort heb ik een nieuwe titel toegevoegd aan mijn favorieten: ‘Aan de Bak!’. In deze serie vertellen uw branchegenoten over de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen. Hoe pakken zij het tekort aan technische vakmensen aan? Wat doen ze om werknemers te boeien, te binden en te begeleiden? ‘Aan de Bak!’ laat een interessante mix horen van experts en ervaringsdeskundigen.

Méér technische vakmensen. Dat is misschien wel de belangrijkste uitdaging waar we als sector voor staan. Op 4 november heb ik samen met een aantal andere branchevoorzitters het Aanvalsplan Techniek aangeboden aan vijf ministers aangeboden. In het plan vragen we hulp van de overheid bij het bevorderen van de instroom. Die hulp is hard nodig, maar als ondernemers kunnen we ook zelf veel doen. We hebben tal van mogelijkheden om de interesse voor techniek aan te wakkeren. De podcastserie geeft prachtige voorbeelden van creatieve manieren om jong talent én zij-instromers te werven.

Als ondernemer kunt u direct uw voordeel doen met ‘Aan de Bak!’. U hoort er namelijk niet alleen mooie verhalen, maar ook veel bruikbare tips. De gasten zijn een afspiegeling van het ledenbestand van Techniek Nederland: van grootbedrijf tot zzp’er. Dat maakt deze nieuwe podcastserie interessant en relevant voor álle leden.

Ongetwijfeld heeft u ook in úw bedrijf te maken met onderwerpen als scholing, werving en begeleiding van technische vakmensen. Hoe brengen we techniek terug in de klas? Zijn prefab-werken en robotisering de oplossing? Hoe bereikt u de beste resultaten met arbeidsmigranten? En hoe houdt u talenten tevreden en ambitieus binnen uw bedrijf? In de podcasts komen zulke vragen (en de antwoorden) allemaal aan bod.

De presentatie is in handen van Diana Matroos, en dat doet ze uitstekend. In de eerste aflevering praat zij onder meer met Marijn Meijboom van Van de Velde Groep. Het gaat onder meer over kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen, maar in de techniek wél tot hun recht komen. Ellen Vermeer, HR-directeur bij Hoppenbrouwers, is te gast in de tweede aflevering. Zij zegt onder meer: “Maak techniek een verplicht vak op school. En laten we techniek met trots en plezier heel hoog op de agenda zetten.”

Naar de eerste twee afleveringen heb ik geboeid geluisterd. Van de eerste tot de laatste minuut. Ik kan niet wachten om weer in de auto te stappen voor aflevering 3.

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland

Doekle Terpstra (1956) is sinds 1 februari 2017 voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Doekle Terpstra heeft een zeer brede bestuurlijke ervaring. Hij is onder meer voorzitter geweest van het College van Bestuur van Hogeschool InHolland (2010-2014), voorzitter van de HBO-Raad (2005-2010) en voorzitter van Vakcentrale CNV (1999-2005). Ook was hij lid van het Dagelijks Bestuur van de SER.

Doekle Terpstra vervult een aantal nevenfuncties, waaronder voorzitter van de programmacommissie Werken in de Zorg en lid van de Raad van Toezicht van Platform Talent voor Technologie. Voorheen was hij aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact (2014-2018). Doekle Terpstra levert met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en netwerk een belangrijke bijdrage aan het werk van Techniek Nederland.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!