De Makers van Morgen is een regelrechte hit

De Makers van Morgen/Opinie/De Makers van Morgen is een regelrechte hit

“Zonder techniek heeft Nederland binnen een half uur een groot probleem.” Dat is geen uitspraak van mij, maar van Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers. Het is een van de vele opvallende statements op het online platform De Makers van Morgen, de nieuwe ‘digitale etalage’ van ons vak. Daarmee bereiken we inmiddels een miljoenenpubliek.

Op De Makers van Morgen hoor en zie je de trots van Nederlandse installateurs op hun bijdrage aan de samenleving. We schudden de bescheidenheid van ons af. En dat werd tijd ook.

De relatief rustige zomermaanden gebruik ik altijd voor een korte tournee langs kleine en grote bedrijven in onze branche. De afgelopen weken zag ik van dichtbij veel indrukwekkende projecten. Innovatief vakmanschap van ondernemers die daar steeds vaker enthousiast en zelfbewust over praten. Dat positieve gevoel krijg je ook als je een bezoek brengt aan De Makers van Morgen. En ik ben niet de enige die daar regelmatig rondkijkt. Integendeel: het platform is in de eerste maanden van zijn bestaan uitgegroeid tot een regelrechte internet-hit. Het heeft inmiddels 1 miljoen gebruikers die binnen een half jaar al 1,5 miljoen berichten hebben gelezen.

Als ik gesprekken voer met beleidsmakers en andere brancheorganisaties breng ik de ondernemers en de projecten op de website graag ter sprake. Mijn gesprekspartners zijn telkens weer verrast door de breedte van ons vakgebied en de maatschappelijke waarde van ons werk. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat de technieksector onmisbaar is voor onze samenleving. Want de eerdergenoemde observatie van Aukje Kuypers is voor veel mensen nog altijd een eye-opener.

Inmiddels weet iedere installateur hoe lastig het is om aan vakbekwaam personeel te komen. Dat is jammer, want we kunnen onze rol in de samenleving alléén spelen met voldoende technische vakmensen. Met De Makers van Morgen willen we daarom ook het enthousiasme overbrengen van de talloze mannen en vrouwen die met plezier, ambitie en volop carrièreperspectief aan het werk zijn in de techniek. Daarnaast vertellen ondernemers hoe zij technisch talent werven en vervolgens blijven boeien, binden en begeleiden. Zo pleit algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra er in een interview op het platform voor dat we de mensen in de techniek het respect en de waardering geven die ze verdienen. “We moeten vakmensen weer op het schild hijsen”, zegt Pietersma en ik ben het hartgrondig met hem eens.

Nog niet gekeken op De Makers van Morgen? Hoog tijd om dat binnenkort toch eens te doen. Mogelijk inspireert het u om óók uw projecten te delen. Mail naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl en de redactie neemt snel contact met u op. Want de bescheidenheid van onze branche behoort nu écht tot het verleden.

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland

Doekle Terpstra (1956) is sinds 1 februari 2017 voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Doekle Terpstra heeft een zeer brede bestuurlijke ervaring. Hij is onder meer voorzitter geweest van het College van Bestuur van Hogeschool InHolland (2010-2014), voorzitter van de HBO-Raad (2005-2010) en voorzitter van Vakcentrale CNV (1999-2005). Ook was hij lid van het Dagelijks Bestuur van de SER.

Doekle Terpstra vervult een aantal nevenfuncties, waaronder voorzitter van de programmacommissie Werken in de Zorg en lid van de Raad van Toezicht van Platform Talent voor Technologie. Voorheen was hij aanjager van het Techniekpact en het Zorgpact (2014-2018). Doekle Terpstra levert met zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en netwerk een belangrijke bijdrage aan het werk van Techniek Nederland.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!