“Dit had ik vanaf dag één moeten weten”

De Makers van Morgen/Zo doen wij dat!/“Dit had ik vanaf dag één moeten weten”

In twee jaar tijd groeide Rig4All van een eenmanszaak naar een succesvol bedrijf met 10 man personeel. Zo snel groeien is een flinke uitdaging! Gelukkig kreeg eigenaar Eddy Zijfers hulp: via ontwikkeltraject ‘Bouw aan de toekomst, vernieuw je organisatie’ van Wij Techniek en Techniek Nederland creëerde hij intern een cultuur die klaar is voor gezonde verdere groei.

Rig4All is specialist in onderhoud en montage op grote hoogte. Van het ontmantelen van oude fabrieken tot de bouw van compleet nieuwe telecomnetwerken. Waar je met een steiger of hoogwerker niet bij kunt, daar komen Eddy Zijfers en zijn monteurs in beeld. Maar het vinden van een ervaren elektrotechnisch monteur is al lastig, laat staan eentje die dat werk aandurft hangend aan een touw op grote hoogte! Daarom startte Zijfers een eigen trainingscentrum. Zo zorgt hij voor eigen aanwas en bijscholing en haalt hij ook zij-instromers binnen. Dat hij voor dat laatste subsidie kon krijgen, hoorde hij voor het eerst van zijn adviseurs.

Je wilde groeien, maar wist niet hoe. Waar liep je tegenaan?

“Ik ben een jongen van de straat. Op mijn vijftiende ben ik gestopt met school. Maar ik ben goed met mijn handjes en ken mijn vak. Op een gegeven moment kreeg ik zo veel werk aangeboden dat ik wel personeel moest aannemen. Opeens was ik directeur met 10 man personeel. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Door de snelle groei heb ik best wat zaken laten liggen en was ik niet met de toekomst bezig. Ik was wel een ondernemer, maar geen manager en merkte dat mijn eigen kennis tekortschoot.”

Wat heb je daarmee gedaan?

“In de zomer van 2020 werd ik benaderd door Suzanne Reep, adviseur van Wij Techniek. Omdat ik bij de branchevereniging zit, wilden ze graag kennismaken vanuit het traject, ‘Bouw aan de toekomst, vernieuw je organisatie’. Zij hebben me gewezen op de mogelijkheden die ik heb als bedrijf. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Zo blijkt dat ik mega veel recht heb op subsidies. Zo ben ik ook met Techniek Nederland in aanraking gekomen. Samen kijken we naar verbeterpunten en strategische plannen, zodat het bedrijf en mijn mensen beter uitgerust zijn voor de toekomst.”

Eddy Zijfers Rig4all
Eddy Zijfers van Rig4all op het dak van Allianz in Rotterdam.

Hoe ging dat in de praktijk?

“We begonnen met het aanpakken van alle interne processen en het herschrijven van de opleidingstrajecten. Daarnaast keken we naar het personeelsbeleid; waar ik bijvoorbeeld op moet letten als iemand binnenkomt, hoe ik moet filteren en waar ik de keuze op moet baseren dat iemand zijn proeftijd doorkomt. Ik had ook nog geen ervaring met functioneringsgesprekken. Mijn adviseur heeft me geleerd hoe ik zoiets moet aanpakken en of ik dat zelf kan doen, of daar beter iemand voor kan aanstellen.”

Wat moest je ervoor doen?

“Voordat ik een personeelslid zelfstandig aan het werk heb, ben ik zo 10.000 euro verder. Want voordat iemand aan een mast kan hangen om een antenne eraf halen, moet hij eerst weten hoe hij veilig moet werken en goed vastzitten. Daarom heb ik een intern opleidingscentrum opgericht. Dat is goedkoper dan dat ik ze bij een externe partij laat opleiden. Hier krijgen ze in twee weken een intensieve opleiding waar ze in trainingsopstelling de werkzaamheden kunnen oefenen en de nodige elektrotechnische kennis leren. Samen met een consultant via Techniek Nederland heb ik dit proces geschreven, waardoor ik de jongens nu heel goed kan begeleiden.”

Wat levert het op?

“Een heleboel vertrouwen, kennis en ervaring. Door de subsidies haal ik heel veel druk van mijn eigen financiële zaken af, waardoor ik makkelijker kan investeren in personeel. Op een zij-instromer kan ik zo’n 3.500 euro subsidie krijgen (tijdelijk zelfs 3.750 euro, red.). Dat scheelt een slok op een borrel. Ook kan ik forse kortingen krijgen op opleidingen. Omdat we veel doen met elektrawerk, gaan een aantal jongens van me ook een opleiding doen tot volwaardig elektromonteur.”

Dus, een aanrader?

“Absoluut! Vooral voor startende bedrijven. Er gaat een wereld voor je open als je met die mensen in contact komt. Ik hoef ze maar te bellen en dan kijken ze in hun netwerk hoe ze me kunnen helpen. Er is veel meer mogelijk dan je beseft als je alleen maar met de uitvoering bezig bent. Dit geeft tijd en ruimte om je energie ergens anders in te steken. Dit was iets wat ik vanaf dag één had moeten weten.”

 

Klik hier als je meer wil weten over dit project en wil je zelf in aanmerking komen voor ‘Bouw aan de toekomst, vernieuw je organisatie‘! 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!