Martijn Kuik Installatietechniek

“Contact met de klant blijft mooiste van ‘t vak”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Contact met de klant blijft mooiste van ‘t vak”

Ondernemer: Martijn Kuik (1976), Martijn Kuik Installatietechniek Hollandscheveld, sinds 2018.
Achtergrond: Installatietechniek en procesindustrie.
Doet: Totaalinstallatie woningen, “van zonnepanelen tot doucheputje”.
Medewerkers: 2.

Dromen

“Mijn droom is een gezond compact installatiebedrijfje. Hooguit vijf medewerkers, dan blijft het overzichtelijk en persoonlijk. Contact met de klant blijft immers het mooiste van ons vak. Ik wilde al langer voor mezelf beginnen, maar vond het met drie kleine kinderen lang te risicovol. Toen ze wat ouder waren, besloot ik dat het kon. Eerst kleine klussen: badkamers, verbouwingen en renovaties. Mijn schoonvader had ook een installatiebedrijf. Toen hij met pensioen ging, heb ik zijn klanten overgenomen. Inmiddels heb ik 3 bussen lopen en 3 jongens in vaste dienst. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ik wilde het eerst een paar jaar in mijn eentje zien te rooien. Maar mijn droom komt nu wel eerder dan verwacht in zicht.”

Denken

“Klanten kunnen bij ons terecht voor het totaalplaatje: van zonnepanelen tot het rioolputje. Ik durf wel te zeggen dat ik qua organisatie een voorsprong heb in het vak. Ik kan goed inschatten wat klussen qua tijd kosten en we rennen niet van de ene naar de andere storing. Projecten staan bij ons goed op de rit. Alleen het magazijn mag nog iets strakker en beter. Mijn medewerkers hebben allebei stage bij me gelopen en verstaan hun vak tot in de kleinste details. Als een klus klaar is en alles werkt perfect, dan is dat voor ons nog steeds genieten.”

Doen

“Mijn grootste zorg is het personeel. Hoe behoud je de juiste jongens en vind je goeie nieuwe? De ambachtsschool is er helaas niet meer. Daardoor is er veel minder keuze. De jongens die nu van school komen hebben een te laag niveau; daarom besteden we extra aandacht aan interne training. Daarnaast blijf ik me vernieuwen. Zo focus ik me nu op warmtepompen en waterstof. Als we willen verduurzamen en van het gas af, moeten we daar zeker meer uit gaan halen.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!