Verhitte discussies in eerste Grote Techniek Debat

De Makers van Morgen/Opinie/Verhitte discussies in eerste Grote Techniek Debat

Mogen straks alleen arbeidsmigranten voor de zorg- en technieksector Nederland in? Blijft de salderingsregeling zonnepanelen? En komt er uitstel voor de invoering van zero-emissiezones? Dat waren drie hot topics tijdens het eerste Grote Techniek Debat, afgelopen dinsdag in Woerden.

Als het aan het CDA ligt, zijn de techniek en de zorg de enige sectoren waarvoor Nederland arbeidsmigratie actief zou moeten stimuleren. Dat zei Derk Boswijk (CDA) afgelopen dinsdag tijdens de eerste editie van het Grote Techniek Debat van brancheorganisatie Techniek Nederland.

Tijdens deze bijeenkomst gingen Derk Boswijk, Mona Keijzer (BBB), Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), Silvio Erkens (VVD) en Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) met elkaar én met de technieksector in debat. Tijdens een inhoudelijk hoogstaand en van tijd tot tijd scherp debat ging het onder meer over de salderingsregeling, het tekort aan technische vakmensen en de invoering van zero-emissiezones.

Arbeidsmigratie van buiten de EU

Aukje Kuypers, algemeen directeur van installatiebedrijf Kuijpers, presenteerde de stelling dat een volgend kabinet arbeidsmigratie uit niet-EU-landen actief gaat stimuleren. Op die manier zou het tekort aan technische vakmensen kunnen worden teruggedrongen. Vier van de vijf aanwezige kandidaten voor de Tweede Kamer wezen dat standpunt van de hand. Alleen Derk Boswijk (CDA) zag een actief wervingsbeleid buiten de EU als een reëel uitgangspunt voor nieuw beleid.

Salderingsregeling zonnepanelen

Een ander onderwerp was de salderingsregeling voor zonnepanelen. Over het afbouwen van die regeling wordt al jaren gepraat, maar een definitief besluit is er nog altijd niet. Ondernemer Dursun Kiliç vindt dat er duidelijkheid moet komen voor bedrijven én consumenten: wat hem betreft moet de saldering zo snel mogelijk worden afgeschaft. Mona Keijzer, nummer twee voor de BBB en tot twee jaar geleden staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, was het niet met Kiliç eens. “Consumenten hebben massaal geïnvesteerd in zonnepanelen. Den Haag schrikt zich vervolgens een hoedje en verandert van koers”, zei Keijzer. Ook Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) vond dat het nog te vroeg was om de salderingsregeling af te bouwen. VVD-kandidaat Silvio Erkens vindt wel dat het afbouwen vooral geleidelijk moet gebeuren. Erkens: “Schaffen we nu de salderingsregeling af, dan zijn consumenten overgeleverd aan de energieleveranciers.”

Zero-emissiezones

Martin Hoekstra, directeur van ST/Warmte, stelde dat de zero-emissiezones in de Nederlandse steden te snel worden ingevoerd en vroeg om uitstel tot 2030. Zo ver wilden de deelnemers aan het debat niet gaan. Wel vonden de meeste partijen uitstel voor kleinere ondernemers bespreekbaar. Alleen Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) hield vast aan volledige invoering op 1 januari 2024. Compensatie moet volgens haar komen uit subsidies op de aankoop van elektrische voertuigen. Tjebbe van Oostenbruggen, oud-ondernemer en kandidaat voor NSC, benadrukte dat ondernemers zich moeten voorbereiden: “Dit komt eraan, zorg dat je je aanpast.”

Terpstra: “Techniek bepalend voor onze toekomst”

Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, was het debat in Woerden nodig om politiek en publiek ervan te doordringen dat de technieksector een cruciale rol speelt bij grote maatschappelijke vraagstukken. “De onderwerpen die vandaag in het Grote Techniek Debat voorbijkomen, zijn bepalend voor de toekomst van Nederland. Energietransitie, bereikbaarheid van onze steden, het tekort aan technische vakmensen; stuk voor stuk uitdagingen die we snel en goed moeten aanpakken. De technieksector staat daarin centraal. De keuzes die een nieuw kabinet gaat maken, zijn voor ons dan ook van groot belang.”

Kijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van het debat. 

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!