MBO Raad: tech-opleidingen steeds populairder (+ audio)

De Makers van Morgen/MBO Raad: tech-opleidingen steeds populairder (+ audio)

Steeds meer mbo-studenten kiezen voor een technische opleiding. Dat blijkt uit recente cijfers van de MBO Raad. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is blij met de trend: “Ik hoop dat we zullen zien dat het vakmanschap er weer toe doet.”

“Het lijkt erop dat er sprake is van een voorzichtige kentering, die we al eerder zagen in het vmbo en hopelijk straks ook in het hbo en bij het wetenschappelijk onderwijs. Hopelijk betekent dit dat ook ouders de enorme betekenis voor dit vakgebied gaan zien.”

Want de aanwas in de techniek is volgens Terpstra hard nodig. De sector kampt met grote personeelstekorten. Bovendien is nieuw geschoold technisch personeel nodig om de energietransitie mogelijk te maken. Volgens Terpstra is er nog veel nodig om het totale tekort in de techniek op te lossen. “We kunnen in ieder geval constateren dat we een beginnetje hebben.”

Toekomstbestendige sectoren

Terpstra vindt dat er nog te veel wordt geïnvesteerd in onderwijs voor sectoren die niet meer toekomstbestendig zijn. “Ik zou ervoor willen pleiten dat we vooral gaan investeren in de sectoren die van cruciaal belang zijn voor het welvaren van Nederland op de lange termijn. Dat zijn er maar twee: de zorg en de techniek.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!